неделя, 31 октомври 2021 г.

Кацаров: Обмисляме пълен локдаун, критична е ситуацията с леглата в реанимация

  

                                   Снимка: БТА

При сегашните обстоятелства с коронавируса планът предвижда пълно затваряне на държавата. Ние дадохме възможност да не се стига до там при условията на зелен сертификат - на осигурена безопасна среда. Обвисляме локдаун.

Ние сме в ситуация, при която ако сегашните мерки не дадат резултат, последната възможност е локдаун, пълно спиране на всякаква стопанска и обществена дейност. Имаме възможност да излезем от ситуацията, но това зависи от всички нас. Това заяви в интервю за bTV служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му, ситуацията с реанимационните легла и интензивните е критична, а здравната система е на ръба на възможностите да осигури реанимационни легла и лекари. Затова ще се разкриват и в други болници такива, освен в болница "Лозенец", където са предвидени още 30 легла.

Д-р Кацаров добави, че ще се командироват специалисти от по-малки лечебни заведения там, където ще има възможност за разкриване на реанимационни легла. Според него все още можем да се справим със ситуацията, но това може да стане при спазване на мерките и ваксинация.

Хора, сложете ги тия проклети маски, призова министърът.

Според него, в момента преживяваме най-тежката вълна, като броят на заразените е с 25% повече, отколкото е бил при всяка една от предишните.

Здравният министър заяви, че няма липса на кислород и че са изпратени писма до производителите у нас, които да вземат приоритетно доставка болниците, които имат нужда от него. Той не изключи възможността, ако се наложи, да се забрани износа на медицински кислород у нас. 

Защо за изборите не ни трябва зелен сертификат? 

Според здравния министър мерките, които е взел, са правилни, но приема критиките, че не са били вероятно добре комуникирани с обществото. Кацаров коментира и защо не се налага сертификат за изборите, като сравни ситуацията с градския транспорт.


"Ще се стигне до прекратяване на много стопански дейности, ако ограничим градският транспорт. Приема се рискът, както в градския транспорт, за да не бъдат прекратени всички стопански дейности заради него. Това е логиката, когато разглеждаме въпроса с предстоящите избори. Приемаме, че те представляват повишен риск за предаване на епидемията, но изборите трябва да бъдат проведени, насрочени са.

Това, което сме предприели като мярка, всички членове да се тестват, ако нямат сертификат в деня на изборите, повишено внимание на дезинфекцията и да се намали до минимум риска за заразяване", обясни Кацаров.

Той заяви и че по-рано не са въведени мерки през лятото, защото не е имало нужда от тях.

Новините от днес и със задна дата