събота, 30 октомври 2021 г.

Ето я цялата истина за К-19 ваксините и дълготрайните им странични ефекти

 

Много хора отказват да се имунизират срещу COVID-19, тъй като се страхуват от възможни дълготрайни последствия от ваксините. Но има ли изобщо такива странични ефекти? Ето какво показва проверката на фактите, публикувана от "Дойче Веле".

Какви биха могли да бъдат дълготрайните последствия от ваксините срещу коронавируса? Хора по цял свят си задават този въпрос, четейки например информации за ваксината срещу птичи грип, за която някои твърдят, че била предизвиквала такива странични ефекти. Но доколко оправдани са опасенията? Ето какво казват фактите.

Имунни реакции, странични ефекти и дълготрайни последствия
Имунните реакции настъпват по правило непосредствено след ваксинацията и могат да се задържат в продължение на няколко дни. В случая с ваксините срещу COVID-19 това могат да бъдат болки около мястото на инжекцията, главоболие или повишена температура. Тези реакции на тялото показват, че имунната система се противопоставя.

Страничните ефекти представляват един вид по-силни имунни реакции. Те са „нежелана реакция на тялото спрямо ваксината, която се появява като допълнение към нормалните имунни реакции", обяснява проф. Кристиане Фалк, председателка на Германското дружество по имунология. Тези реакции са по-тежки от обичайните имунни реакции и в краен случай могат да доведат до вреди, които да се отразят на тялото в дългосрочен план. При ваксините срещу коронавируса досега са установените две много редки реакции от този тип - тромбози и миокардит.

Трайните последствия няма как да бъдат разглеждани отделно от страничните ефекти. Това са ефекти, които едва с течение на времето могат да бъдат свързани с имунизацията. Един пример: ако някое трайно последствие бъде установено при един човек от 1 милион души, връзката с ваксинацията може да бъде направена чак когато много милиони хора вече са имунизирани.


Тази графика показва дела на ваксинираните към момента
Предимството при ваксините срещу COVID-19 е, че досега по света са поставени над 6,8 милиарда дози. А това означава, че редките странични ефекти могат да бъдат установени бързо. „Понеже вече много хора са имунизирани и при голяма част от тях препаратите са поставени още преди месеци, можем отсега да сме наясно с възможните странични ефекти", казва имунологът проф. Райнхолд Фьорстер от Института „Паул Ерлих".

Какво се знае за тромбозите, предизвикани от AstraZeneca?
Става дума за рядък страничен ефект, който е бил установен едва след по-масовото приложение на препарата на AstraZeneca, обяснява Фьорстер. Сред случаите има и тежки - съсиреци на различни или на необичайни места, например в мозъка.

По данни на австралийските здравни власти тромбози се появяват в най-лошия случай при 4 до 6 човека от 1 милион ваксинирани с AstraZeneca. Германската централа за здравна просвета констатира, че тези странични ефекти се проявяват предимно при хора под 60 години. Затова в Германия не се препоръчва поставянето на този препарат на хора под 60 години.

Колко време минава до разграждането на препарата?
Одобрените в ЕС ваксини са два вида: mRNA-препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna и векторните ваксини на AstraZeneca и Johnson&Johnson. „И за двата вида важи, че минават само няколко дни или седмици, докато ваксината бъде напълно разградена", обяснява имуноложката Кристиане Фалк.

От BioNTech/Pfizer също казват, че ваксината се разгражда напълно и затова не може да предизвика по-късно проявяващи се странични ефекти. "Няма индикации, че може да се стигне до по-късни реакции", казва проф. Райнхолд Фьорстер.

Има ли късно разкрити странични ефекти при други ваксини?
При имунизацията срещу свински грип с ваксината Pandemrix един от редките странични ефекти се проявява едва след години: нарколепсията, един вид сънна болест. Първоначално са ваксинирани сравнително малко на брой хора, поради което страничните ефекти са свързани с ваксините чак месеци по-късно, след като имунизираните стават повече. Както посочва имунологът Фьорстер, редките странични ефекти могат да бъдат установени едва при по-висок брой имунизирани.

Какви са известните досега странични ефекти при ваксините срещу COVID-19?
Известните до момента странични ефекти, които досега се срещат изключително рядко, са например миокардит и перикардит. Но и в двата случая недвусмислената връзка с ваксината все още не е доказана. Сред другите видове странични реакции са тромбозите, синдромът на Гилен-Баре, както и тромбоцитопения или имунна тромбоцитопения.

Като цяло водещите имунолози в Германия изключват вероятността от проявяващи се години по-късно странични ефекти от ваксините срещу коронавируса, тъй като тялото реагира директно след имунизацията или най-късно в рамките на следващите няколко седмици. Освен това ваксината се разгражда сравнително бързо в тялото и затова не може да предизвика по-късно проявяващи се реакции.

Новините от днес и със задна дата