четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Учениците няма да се върнат в клас и през следващата седмица

  

В понеделник учениците няма да се завърнат по класните стаи. Това заяви след извънредна среща на здравните власти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Вероятно ситуацията ще се запази така през цялата следващата седмица.

Преди децата да се върнат в училищата е необходимо първо да се вземат мерки за тяхната безопасност, поясни Петров. Освен това трябва да се създаде организация на тестването им в клас, за което ще се изисква съгласието на учителите и родителите, съобщи БНТ.

Здравните власти предвиждат завръщане на най-малките ученици от първи до четвърти клас от 8 ноември.

Възстановяването на присъствените занятия за учениците от първи до четвърти клас там, където те са прекратени поради епидемичната вълна, ще бъде оповестено поне два дни предварително. Родителите и учителите ще имат възможността да се подготвят, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Връщането в училище при толкова високи стойности на общата заболяемост ще стане при осигуряването на максимално безопасна среда - с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), и ваксиниране, с документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа.


Родителите ще имат избор - или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане вкъщи и да учи онлайн. Особено за малките ученици до четвърти клас присъственото обучение е ключово важно, отбелязват от МОН.

Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата, и той да бъде доставен в училищата.

От вида на теста зависи организацията на самото тестване. Тя ще бъде разписана в заповед на министъра на образованието и науката. Работна група с експерти от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и от социалните партньори вече работи върху различни варианти за организиране на процеса. Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли.

По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани общо 38.65 процента от учителите, като при 2.31 процента от тях имунизационният цикъл не е завършен. През последната седмица се забелязва ръст на броя на педагозите с ваксина. Непосредствено преди въвеждането на зеления сертификат в страната имунизираните с поне една доза преподаватели в училищата бяха 36,14 процента, припомнят от МОН.

И информират, че ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са 4.87 процента.

Новините от днес и със задна дата