четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Почина трансплантираното бебе в болница "Лозенец", майки искат оставката на Кацаров

 Борят се за живота на бебето, родено от жена с трансплантирано сърце7-месечното бебе, което на 26 октомври получи нов черен дроб при трансплантация в Университетската болница "Лозенец", е починало днес около обяд. За това е съобщила пред Dir.bg Деница Димитрова, майка на трансплантирано в лечебното заведение момиченце и администратор на Фейсбук групата "Трансплантирани и оперирани деца в болница "Лозенец".

По думите ѝ, това е второто починало дете за последните месеци, което се е нуждаело от чернодробна трансплантация. Първото пък изобщо не стигнало до операционната. 

"Аз съм ужасена, отвратена и изумена как може да се случва това в България, след като 18 години се извършват чернодробни трансплантации в болница "Лозенец" на деца. Откакто спряха трансплантациите в лечебното заведение заради отстраняването на проф. Любомир Спасов, това е второто дете, което си отива. Първото дори не стигна до трансплантация. Не знам, аз приемам, че с второто е извършен експеримент, защото лекари, които не са извършвали трансплантация на дете, са се опитали да го направят. Искам да попитам кога ще спре този ужас? Колко още български деца трябва да умрат?!", казва Деница Димитрова.

Екипът, извършил трансплантацията на 7-месечното бебе, е воден от настоящия директор на УБ "Лозенец" доц. Радосвет Горнев. В началото на юни той замени на поста бившия ръководител на лечебното заведение в продължение на 23 години проф. Любомир Спасов. Той беше уволнен от здравния министър Стойчо Кацаров. Мотивите - извършване на незаконни трансплантации и други нарушения в лечебното заведение.

Според майките на трансплантирани деца, доц. Горнев е отличен коремен хирург, но няма опит при чернодробни трансплантации на деца.

"Той извършва трансплантации, но на възрастни хора. Да, той е страхотен коремен хирург, но това не е достатъчно, за да се занимава с малки деца. Това е нещо изключително специфично. Неслучайно го правеше само един човек в България - проф. Любомир Спасов.


Неслучайно в чужбина има трансплантационни центрове, които се занимават само с деца. Защото това е съвсем различен вид операция. Във Военномедицинска академия също правят трансплантации, но не се ангажират да оперират деца", обясни Деница Димитрова.

Затова и още през юни родителите настояха да се вземат адекватни решения по казуса и попитаха кой ще оперира децата им. 

Новините от днес и със задна дата