събота, 23 октомври 2021 г.

Безпрецедентно! Ердоган изгони посланиците на САЩ, Германия, Франция и още 7 страни

  

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че е наредил на министерството на външните работи да обяви за персона нон грата 10 посланици, сред които тези на САЩ, Германия и Франция, заради призива им за освобождаване на турския меценат Осман Кавала, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

В понеделник посолствата на десет страни разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. 

Посланиците на тези страни - САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат обяснения във вторник.

На призива Ердоган отговори в четвъртък с думите: "Той (Кавала) не може да бъде освободен, защото "убийците и терористите" не са на свобода в тези западни страни".

Осман Кавала беше арестуван първоначално във връзка с протестите за парка Гези през 2013 г., като по-късно обвиненията срещу него бяха разширени и сега включват шпионаж и опит за сваляне на правителството по време на опита за преврат през 2016 г.

Кавала отхвърля тези обвинения. 


От четири години (от 2017 г.) Кавала е в затвора без присъда, въпреки че освобождаването му беше разпоредено с решение на Европейския съд за правата на човека през декември 2019 г.

Миналия месец 47-членният Съвет на Европа, в който Турция членува, заяви, че ще започне процедура за нарушение срещу Анкара, ако Кавала не бъде освободен преди следващата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа през ноември.

В петък Осман Кавала заяви, че отказва да присъства на всякакви бъдещи съдебни заседания, обяснявайки тази стъпка с това, че вече не може да очаква справедлив съдебен процес. след като Ердоган пренебрегва международните призиви за неговото освобождаване, съобщи ДПА.

Ще бъде безсмислено да присъствам да бъдещи съдебни заседания ... тъй като вече няма възможност за честен процес при тези обстоятелства, каза Кавала от затворническата килия в Истанбулски затвор в коментар, публикуван в посветен на него уебсайт.

Скандалните изявления на Ердоган внушават, че аз съм виновен и открито влияя на съда, добави Кавала.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 26 ноември. Ако бъде признат за виновен, Кавала може да получи присъда доживотен затвор.

Новините от днес и със задна дата