събота, 23 октомври 2021 г.

Окончателно: Остава в сила забраната за строителство на "Каваците"

  

                                     Снимка: Булфото

Върховният административен съд потвърди решение на административния съд в Бургас, с което е отхвърлено оспорването на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите в морския град за забрана на строителство на сграда за отдих и курорт в местността Каваците, съобщиха от съда.

Причината е, че в рамките на имота е установено наличие на сиви дюни.

Първоинстанционният съд е назначил две експертизи. Едната е изготвена от специалист фитоценолог от Българската академия на науките. Съгласно представеното и прието от съда обосновано заключение на вещото лице, в границите на процесния имот има частично наличие на неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност - сиви дюни.

В първоинстанционното производство е приета и екологична експертиза, изготвена от Главен експерт по Биологично разнообразие към дирекция Природен парк "Странджа", магистър по екология. Изводът на вещото лице е, че процесният имот спада към терените, чиито качествени характеристики съответстват на характеристиките на природните местообитания на стабилизираните сиви дюни.

Решението е окончателно. Това е третото административно дело, по което върховните съдии се произнасят в защита на сивите дюни в местността Каваците.

През юни т. г. служебният министър на околната среда и водите Асен Личев уволни директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова, заради строежи по плажовете. Като проблем той посочи и така наречените "бетонни пети", които бяха заровени в пясъка на къмпинг "Смокиня".


Тогава той съобщи, че на 9 април, в края на мандата си, тогавашния екоминистър Емил Димитров е подписал заповед, с която отменя императивната забрана за строителство на къмпингите "Веселие" и "Смокиня" като на практика въвежда изключения. Личев обяви още, че е отменил заповедта като нищожна и уволнил Детелина Иванова  Тя е отменила забраната за всякакво строителство на защитените дюни в местността "Каваците", обясни Личев.

Новините от днес и със задна дата