събота, 23 октомври 2021 г.

Недоволстващи от българска ферма за мухи се вдигнаха на протест

 

Протест на живеещите в софийското село Лозен. Недоволството е заради дейността на стартъп компания, която е насочена към разграждането на отпадъци, съобщи БНТ.

Протестът започна в 10.30 часа пред кметството на селото.

Очаква се заводът да бъде преместен от Елин Пелин в село Лозен. Производството е свързано с отглеждането на мухи и техните ларви, от които се извличат протеини, които се използват за храна на домашни любимци, в биокозметиката и за биоторове.

Според досегашната практика на компанията е имало множество оплаквания в община Елин Пелин заради силната миризма. Именно това притеснява и жителите на село Лозен, които не искат толкова близо да бъде изградено такова производство. Те протестират и защото не е имало обществено обсъждане.

Представител на компанията обясни, че "в момента не мирише". По думите му все още няма производство и са взети мерки да няма миризма.


На въпрос на "По света и у нас" защо е миришело в Елин Пелин, той заяви, че не може да коментира. В позиция на компанията, изпратена до телевизията, се обяснява, че са спазени всички закони и че няма да има неприятни миризми, а самите мухи ще бъдат хранени с трици.

"На първо място, бихме искали да поясним, че преместването ни от Елин Пелин е продиктувано от невъзможността да осигурим адекватна инфраструктура, необходима за организирането на съвременно производство.

Докато ние развивахме нашите производствени операции в Елин Пелин, бяха проведени множество проверки, включително и такива по сигнали на граждани, които установиха пълно спазване на законите на държавата и липсата на емисии извън площадката на предприятието", се казва в позиция на "Насекомо" АД.

Новините от днес и със задна дата