вторник, 5 октомври 2021 г.

654 паралелки ученици под карантина заради COVID- 19

 България :: 11 паралелки във Варна са под карантина :: Monitor.bg

Към днешна дата 654 паралелки в училищата и групи в детските градини в страната са карантинирани заради COVID-19, като от тях 622 са училищните паралелки, а 32 са групите в детските градини, съобщи министърът на  Николай Денков, цитиран от БТА.

Той съобщи, че карантинираните учители в страната към днешна дата са 1,1 процента от всички, а към 15 септември са били 0,61 процента. Най-много сега са карантинираните учители в Монтана - 2,18 процента, а най-малко са в Плевен - 0,43 процента.

Министър Денков посочи, че 1,21 процента от всички са карантинираните ученици и деца, което е четирикратно увеличение от 17 септември насам.

Най-много са карантинираните ученици в Перник - 2,57 процента, а най-малко са в Смолян - 0,4 процента.

Общо четири училища в страната са преминали изцяло на онлайн обучение.

„Малко над 35 процента са ваксинираните учители, но за съжаление, след 15 септември имаме много бавно нарастване на процента на ваксинираните преподаватели и този темп, който имахме през август, в момента се позагуби”, заяви образователният министър.

Към днешна дата ваксинираните ученици са 3,07 процента от всички.

„Изпратихме уточнение до Регионалните управления по образованието и към директорите на училищата в страната, че ако 10 процента от учениците в даден випуск са карантинирани или болни, може випускът да излезе в ротационно обучение или изцяло в електронно обучение. Няма нужда карантинираните да са 10 процента в цялото училище”, уточни образователният министър.

Министър Николай Денков участва в днес отбелязването на Международния ден на учителя пред централата на КТ „Подкрепа”.

Той отбелязва, че знанието се предава най-добре с обич и вдъхновение.

„Затова ни трябват вдъхновени учители, които обичат професията си и децата. Тъкмо за да имаме такива преподаватели, Министерството на образованието и науката ще продължи да подкрепя учителите като създатели на бъдещето на България. Гордеем се с вас и знаем, че обществото все още е длъжник на учителското съсловие. Ще направим всичко необходимо, за да си върнете заслужения престиж и да се гордеете с Вашата благородна професия!”

Денков заяви още, че опитът да се представи кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, като кандидат на цялата образователна и научна система не отговаря на реалността.

Образователният министър посочи, че проф. Герджиков е „много добър професионалист, много добър ректор, работили сме заедно по много въпроси, но не очаквах да се яви човек от академичната общност за тази позиция”

Новините от днес и със задна дата