вторник, 5 октомври 2021 г.

6-годишен получи по телефона оферта да си купи сертификат, че е ваксиниран

 

6-годишно момче е получило на телефона си оферта за закупуване на сертификат за ваксинация срещу Covid-19. За това алармира майката на детето д-р Велизара Николова пред БНТ.  

Офертата дошла в мобилно приложение от непознат. За услугата той поискал сумата от 350 лева.

"Синът ми получи съобщение по вайбър от неизвестен номер за мен с предложение да се закупи сертификат ваксинационен за 350 лева. Предполагам, че имат все пак някаква база данни, от която взимат телефоните и евентуално имената", заяви д-р Николова.

Екип на националната телевизия се свързва с продавача и иска да закупи сертификат. Той пита как е бил открит и за какво ще бъде използван документът. Иска и снимка на лична карта и предварително заплащане. 

Продавачът на фалшивия сертификат обещава, че една седмица след плащането сертификатът ще бъде изпратен по пощата и уверява, че не е измамник.

"Ще изпратя данни, на които да изпратите пари и до примерно до една работна седмица стават нещата, понеже няколко човека трябва да се съберат. Ако имате още някой познат също може да го пратите, за да стават по-бързо работите просто", казва той.

Докато мъжът още чака личните данни, от БНТ са отправили питане към здравния министър какви мерки са взети срещу издаването на неистински сертификати.

"Всички сигнали, които ние получаваме, ги изпращаме на прокуратурата. Възможно е в част от сигналите, които се подават просто да не са верни и да са злонамерени, затова моята препоръка към всички е имате ли такъв сигнал, изпращайте го на нас или директно на прокуратурата", заяви д-р Стойчо Кацаров.

"Български лекарски съюз трябва да се самосезира много сериозно в това отношение. Всички знаем имена на лекари, които издават такива сертификати, факт е, че трудно се доказва това нещо", коментира д-р Велизара Николова.

От прокуратурата заявиха, че към 1 октомври са получени 15 сигнала за фалшиви сертификати и увериха, че ще бъдат безкомпромисни, ако те се окажат достоверни.

Новините от днес и със задна дата