понеделник, 18 октомври 2021 г.

Достигнахме най-високото ниво на инфлация от началото на 2020 г. насам

 Обръщането на три сили увеличава опасенията от инфлация - Money.bg

Годишната потребителска инфлация в нашата страна се ускорява през септември до 4,8% с оглед на нарастващите цени на горивата, показват данните на Националния статистически институт.

Индексът на потребителските цени (CPI) нараства през септември с 0,4% спрямо месец по-рано, а спрямо същия месец на 2020 г. потребителската инфлация се ускори до 4,8% след повишение с 3,7% през август.

Това е най-високото ниво на инфлацията на годишна база от началото на 2020 г. насам.

Подобно на предходния месец най-сериозно е нарастването през септември на цените на централното газоснабдяване (скок с 12,%), докато газообразните горива за битови нужди се повишават с 2,4%, а цените на въглища и на дърва за отопление - с по 4,7 на сто.

Поскъпване има при някои хранителни продукти, сред които хлябът, млечните продукти, някои видове плодове и зеленчуци. 

Графики на индекса на потребителските цени на годишна и месечна база

Солидно повишение спрямо предходния месец има и при образованието (с 3,7%), докато цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 1,2%, на алкохолните напитки и тютюневите изделия - с 0,4%, докато при облеклото и оборудването има намаление с 0,1 на сто.

Цените за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се увеличават с 1,2%, а за жилищно обзавеждане - с 0,4% спрямо месец по-рано.


В същото време при транспортните цени има намаление с 0,5%, а за развлечения и култура - понижение с 4,6 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през септември нараства с 0,2% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се повишава с 4 на сто.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

Новините от днес и със задна дата