понеделник, 18 октомври 2021 г.

Почина жената с коронавирус, върната от шест болници

 Сърбия отвори трета специализирана болница за коронавирус - По света и у  нас - БНТ Новини

70-годишната жена, заразена с COVID-19, на която в петък 6 лечебни заведения в София отказаха прием, е издъхнала в УМБАЛ "Света Анна", където все пак бе настанена за лечение. Тъжната вест съобщи пред Нова телевизия внучката на починалата.

Екип на телевизията със скрита камера тръгва по следите на линейката, която транспортира жената от болница в болница.

Първо медиците я карат в "Пирогов", след това маршрутът на линейката минава през ВМА, Александровска болница, Инфекциозна болница, "Токуда" и "Софиямед". Пациентката не е приета никъде. Последната спирка на екипа на "Спешна помощ" е Университетската болница "Света Анна", където след близо 3 часа обикаляне пациентката най-накрая е хоспитализирана. 

Малко след като жената е настанена в лечебното заведение, тя губи живота си. В смъртния й акт пише, че е починала от Covid-19. Жената е имала диабет, а преди година е получила и тромб. От болницата отказват коментар по случая. А внучката твърди, че научила за тъжната новина от съседи.

"Разбрах от близки, тъй като явно никой не е записал моя телефон. Те открили работещи в болницата, които да им съобщят. Опитах да се свържа с някого в болницата, тъй като има телефони за информация за пациенти. От петък до неделя никой не ми вдигаше", разказа младата жена.


В същото време здравният министър д-р Стойчо Кацаров твърди, че няма място за паника и в болниците няма недостиг на легла. По думите му това се е оказало недоразумение. След проверка от директора на РЗИ станало ясно, че във всяка от цитираните болници има свободни легла. Информацията се обновявала на всеки три часа, а процесът бил много динамичен, стана ясно от коментара на здравния министър.

Новините от днес и със задна дата