събота, 2 октомври 2021 г.

Все по-брутални: Антиваксъри нападат граждани и лекари, вадят пациенти с К-19 от реанимациите

  

Антивакс групите започват да нападат граждани, специалисти, медицински сестри и лекари. Организирани във "Фейсбук" групи срещу ваксини имат ново послание към следващите ги - хората да извеждат близките си от отделенията за интензивно лечение и да се лекуват вкъщи или по странни начини - което може да ги убие, пише ЕнБиСи.

Погълнати от теориите на конспирациите за чудодейни лечения те казват на хората с Covid-19 да стоят далеч от болниците. Съобщенията представляват ескалация към всичко и всички, които се опитват да пресекат дезинформацията за Covid. И това е нещо, което лекарите виждат да се проявява в някои болници, докато продължават да се пълнят с болни от най-новата вълна от Делта вариант.

"Имахме до четирима пациенти с Covid преди два месеца. Сега има скок, имаме 40 до 50 пациенти с Covid в четири различни отделения за интензивно лечение, 97% от тях неваксинирани", коментира Уес Ели, лекар от интензивно отделение и професор по медицина в Медицинския факултет на Университета Вандербилт.

"Печелехме битката с болестта и сега просто губим, наистина, много е зле. Има нещо, което се случва в интернет и драстично увеличава проблема."

Тези опасения повтарят различни местни доклади за нарастващи заплахи и насилие.

Докато дезинформацията за Covid е постоянен проблем от началото на пандемията, въвеждането на ваксини активизира антиваксърите и предизвика нов стремеж за намиране и популяризиране на алтернативни лечения - някои от които опасни.

Други се отказват напълно от болниците. През последните седмици някои антиваксърски "Фейсбук" групи и влиятелни в антивакс общностите лица разпространяват теории на конспирацията в приложението за шифровани съобщения Telegram. Те дори предлагат инструкции как да хора да изведат членове на семейството им болници, обикновено като настояват те да бъдат прехвърлени в хоспис грижи.

Някои хора в антивакс групи, създадени наскоро, за да популяризират фалшиво лекуващия ивермектин, лечение срещу паразити, твърдят, че извеждането на пациенти с Covid от болници е от основно значение, за да могат да се самолекуват у дома с ивермектин.

Но тъй като пациентите започват да осъзнават, че ивермектинът сам по себе си не е ефективен, групите започват да препоръчват поредица от все по-опасни домашни лечения, като гаргара с йод, пулверизиране и вдишване на водороден прекис, наричайки всички тези глупости - "протокол."

Във вторник Американската фондация за астма и алергия обяви предупреждение срещу пулверизиране на водороден пероксид.

С нарастването на случаите на Covid сред хората, които отказват да се ваксинират, а дезинформацията продължава да се разпространява в социалните медии, антивакс групите създават това, което лекарят от Харвардското медицинско училище Адити Неруркар нарича безумна медицина, при което пациентите отлагат потенциално животоспасяващи грижи от лекари за да използват недоказани лечения, които им се предлагат от някакви хора във "Фейсбук".

"Те четат тези групи в ехокамери, от които някой в ​​антивакс движението печели", казва тя.

Групи във "Фейсбук", посветени на предполагаемите чудодейни лечения и домашни терапии, като ивермектин, станаха фактически антивакс центрове през последния месец.

Тъй като "Фейсбук" премахна групите и съдържание с конкретни имена и съобщения срещу ваксини (б.р. - това в България все още не се е случило), групи с кодови имена се появиха на тяхно място и събраха десетки хиляди последователи.

В тези пространства антиваксърите се подиграват на всички одобряващи ваксините, наричат ги с различни имена или се самоубеждават, че това е правителствен заговор, докато недоказаните лекарства се рекламират почти изключително като алтернативи.

Говорител на Facebook заяви в изявление по имейл: "Премахваме съдържание... Ние също така прилагаме мерки срещу всеки акаунт или група, която нарушава нашите политики за COVID-19 и ваксините, включително твърдения, че ивермектин е гарантирано лечение или гарантирана профилактика и не допускаме реклами, популяризиращи ивермектин като лечение за COVID-19."

Активистите срещу ваксинацията погрешно вярват, че ивермектинът е тайно чудодейно лекарство за коронавирус. Собствениците на коне са изправени пред недостиг на обезпаразитяващи, който съдържа ивермектин, тъй като антиваксъри и групите във "Фейсбук" лъжат, че лекарствата са всъщност еднакви.

Много потребители в групите прокарват конспиративни теории за това как препоръчаните от Администрацията по храните и лекарствата лечения, често използвани от лекари и медицински сестри в болници, тайно убивали пациенти, а някои предполагат, че лекарите и медицинските сестри умишлено убивали пациенти, за да получавали държавни средства.

Теоретиците на конспирацията отстояват идеята, че антивирусният препарат ремдезивир и използването на респиратор убива неваксинирани пациенти с Covid. В действителност неваксинираните пациенти умират от изтощителните ефекти, които Covid оказва върху белите им дробове, но те отказват да осъзнаят този факт.

По-рано този месец привържениците на QAnon нападнаха болница в района на Чикаго, след като последователка на QAnon, Вероника Волски, поиска и не й беше приложен ивермектин.

Волски, която не е ваксинирана, по-късно почина в болницата след три седмици борба с Ковид.

Пациентите често разбираемо търсят незабавни отговори и облекчение, след като се заразят с Covid, но доказаните лечения за вируса могат да отнемат доста дни, за да бъдат ефективни, "което е източник на голямо разочарование за пациенти и семейства."

"Когато се чувстваме стресирани, се нуждаем от цел където да насочим този стрес. Дълго време първоначално целта можеше да бъде Ковид", коментира Неруркар. "Но сега вече не е това. С Делта варианта и стресът от него бе толкова голям, че вече дори не се гледа вируса и не се казва:

"Това е нашият общ враг", както наистина трябва да бъде. Вместо това те започват да нападат граждани, медицински сестри и лекари".
В един от примерите един конкретен пациент, който вярва в дезинформация, жена, която е с Covid, пристига в отделението за интензивно лечение, бременна в пети месеца. Ели коментира, че жената не е ваксинирана и отказва всякакви лечения, които биха помогнали в борбата с вируса.

"Защо? Защото за нея това не е реално, тя не вярва в нищо. Значи сега имаме работа с жена в отделението за интензивно лечение, бебето е твърде малко, за да живее. Трябва да измислим оцеляване още няколко седмици, докато бебето е жизнеспособно. И така, коленичих. Гледам я в очите. Държа я за ръката. Казвам ѝ: "Чувам те. Няма да си тръгвам. Няма да те изоставя..."

Той допълва, "за съжаление когато хората се разболеят, могат да умрат, почти всички бременни майки в тази ситуация губят бебетата си. Така че двама души умират без лечение за Covid, защото просто не искат и отказват".

Продължават да пристигат такива пациенти и някои от тези, които отказват ваксината, "просто продължават да отричат всичко, докато просто не умрат. Това не е рядкост. Попитахте ме какво се случва, ами това се случва. В реално време. Точно сега, докато ви го казвам." 

До ноември България ще бъде изцяло в „тъмночервената” зона, поразена от коронавируса

Новините от днес и със задна дата