петък, 1 октомври 2021 г.

12 ректори на университети, Валя Балканска и други знакови личности влизат в ИК за кандидатурата на Герджиков

 

По информация на БНТ в Инициативния комитет, който издига кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент, ще влязат 12 ректори на университети. Валя Балканска и Богдана Карадочева също са част от комитета.

В Инициативния комитет виждаме имена, които са силно свързани с дясното политическо пространство като Богдана Карадочева, която казва, че подкрепя проф. Анастас Герджиков, защото ни трябва смирение.

Има индикации и за други символни за десницата лица, но те все още не са потвърдили. 

Валя Балканска потвърди, че е част от Комитета, защото за нея проф. Герджиков е нов човек и иска да го подкрепи.

И Теодосий Спасов влиза в Инициативния комитет с аргумента, че ни трябва единение, а не разделение.

Подобни са аргументите и на проф. Николай Овчаров и на проф. Румяна Коларова.

"Смятам наистина, че той е човек, който може да умиротвори нацията. Честно казано, това е голямата ми мечта. Най-сетне да мирясаме, стига вече сме се конфронтирали българите. В края на краищата една нация, един народ сме.


Мисля, че и с първите изявления, а и доколкото го познавам, това е човек, който действително ще допринесе в тази насока", каза проф. Овчаров.

"Активът, с който проф. Герджиков влиза като конкурент на Радев, е нещо, което аз високо ценя. При проф. Герджиков няма да има това желание да концентрираш власт, това желание да контролираш всичко.

Това, което забелязваме при президента Радев. Също много важно е да подчертаем, че проф. Герджиков едва ли ще влиза в такъв тип бабаитлъкски стълкновения, на които е склонен Румен Радев", коментира проф. Коларова.

Твърди се, че Радомир Чолаков от ГЕРБ ще бъде едно от лицата на Инициативния комитет, дори е твърде възможно и да го оглави.

Срокът за регистрация на Инициативните комитети за издигане на кандидатури за президентските избори е до 17.00 ч. в понеделник, 4 октомври.

Новините от днес и със задна дата