понеделник, 20 септември 2021 г.

Васил Божков поиска ЕП да разследва България за брутално беззаконие по неговия казус обвинявайки служебното правителство

  

Бизнесменът Васил Божков, който се укрива в Дубай, изпрати писмо до Европейския парламент с оплакването, че у нас цари беззаконие, срещу него няма повдигнато обвинение вече 2 години, а законът "Магнитски", който е в разрез с Европейския съюз, го третира като виновен без да може той да да се защити.

Затова Божков настоява неговият случай да бъде разследван от ЕП и Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, като се оплаква най-вече от прокуратурата и служебното правителство.

"Бих искал да призова чрез Вас Европейския парламент и Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да разследва действията на българската държава спрямо мен и дружествата, в които участвам като акционер - не заради мен, а защото моят казус "от А до Я" е нагледен пример за брутално беззаконие", пише Божков до София Хелена ин"т Велт, член на Европейския парламент и председател на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В писмото, разпространено до медиите от неговия пресцентър, той описва "безпрецедентна координирана атака на цялата държавна машина", която "за броени дни всички мои лични и на семейството ми банкови сметки, както и на търговските дружества, в които съм акционер или съдружник, бяха запорирани".

Бизнесменът описва още, че държавата е конфискувала имуществото му и е ликвидирала бизнеса му. Разказва, че са му повдигнати общо 19 обвинения, като укриване на данъци, участие в организирана престъпна група за извършване на корупционни престъпления, участие и финансиране на опит за държавен преврат., но 2 години по-късно срещу него нямало нито едно обвинение от страна на прокуратурата, което да е в съдебна фаза.

Васил Божков добавя към репресията спрямо него и присъствието му в списъка "Магнитски", оповестен от САЩ, като посочва, че този закон "се стреми, в разрез с правото на ЕС, да получи извънтериториално приложение в държава членка, ме третира като виновен и дори не дава възможност да докажа противното".

"Присъда без съд, която служебното българско правителство подпечата отново в пълно нарушение на българските закони, Конституция, всички норми на ЕС и международни договори за защита на човешките права", оплаква се още на евродепутатката Васил Божков.

Бизнесменът разпространи писмото до ЕП и в личния си профил във Фейсбук, придружен с коментар.

Новините от днес и със задна дата