събота, 4 септември 2021 г.

Неочаквани разкрития за партията на Кирил Петков ВИДЕО

  

Едно клипче на Кирил Петков, от участието му в нещо, наречено "Вечери за наивници", разкри едно ново лице на служебния министър на икономиката. В него харвардецът не се хвали с успехите си, а разказва за първия си провал у нас, пише "Стандарт". 

 В началото на века, току що завършил първи курс в престижния американски университет, той успява да впечатли с ентусиазма и харизмата си американски инвеститор да му даде 4 млн. долара, които да ги вложи в набъбващия по онова време  пазар на недвижими имоти. Проектът му е построяване на комплекс до Околовръстното в София.

Въодушевлението след покупката му на терена обаче се изпарила след като се оказало, че  милиардна компания закупила терена до неговия, взела и парцел в центъра на имота му,

а местен бизнесмен бабаит

му прибрал улицата и достъпа до нея. А накрая му поискал и процент от всичко, което прави. Но, когато същият бабаит му предложил заедно да ужилят дядото с още 400 000 долара, Петков героично отказал.Не е ясно, какво точно впечатление си е представял, че оставя за себе си Кирил Петков, участвайки във вечерята, организирана от Саша Безуханова.

Но всеки, който изгледа въпросното клипче, си отдъхва, че историята на рисковия бизнесмен-студент завършва с хепи енд, но и се замисля, че човекът, който измъква Петков от бакиите са не американски инвеститори, а точно родният бизнесмен, описан от Петков като най-силния местен играч.

Интересно каква е съдбата на този човек сега. Както и дали има нещо общо с една друга сделка на Петков години по-късно, за която Асен Василев, тогава министър на икономиката, впряга всички техни общи приятели и роднини, назначени на ключови постове на ведомството.Но ако всички тези въпроси, тепърва ще търсят отговорите, то още отсега може да се каже, че Кирил Петков е всичко друго, но не и наивник.


Доказват го, както връзките му с бизнесмена Иво Прокопиев, добре прикривани още от 2018 г., така и топлите му отношения с част от хората от Демократична България, заради които жертва паднаха два кабинета - на "Има такъв народ" и на БСП. Ще прави ли Кирил Петков партия и с чие лице назаем ще бъде тя, са двата въпроса, които не дават покой на политици и анализатори в навечерието на двойните избори тази зима.

Формално, време за процедурите по учредяване на партия няма. И Петков, и колегата му Асен Василев обявиха, че докато са в служебния екип няма да се занимават с партийно строителство. А до изборите остават два месеца, независимо дали вотът ще е 2 в 1 или в три поредни седмици на ноември.

Структурите на новата партия обаче са факт

разкри неочаквано политологът Калоян Методиев, бивша дясна ръка на Румен Радев. Той твърди, че активисти, свързани с двамата министри, вече обикалят страната и градят звена. А заявената от премиера Стефан Янев подкрепа за все още виртуалната партия на Петков била гаранцията, че Румен Радев одобрява проекта и очаква много от него.

Че Петков отдавна се подготвя за щурм към редовната власт, не е новина. Издаде го фейсбук групата "Кирил Петков - министър-председател", която самият харвардец и жена му умело направляват и която набира огромна подкрепа.Големият въпрос е какво точно се опитват да направят двамата умни и красиви министри.

Сценариите са три, като и трите водят към Христо Иванов и Демократична България, и трите целят овладяване на властта през задния вход.Един пост на депутатката от Демократична България Стела Николова хвърли светлина върху първия задкулисен план. Тя уж много наивно попита какво мислят последователите ѝ по въпроса БСП да бави връщането на мандата до 22 октомври, когато по конституция Радев вече няма право да разпусне този парламент.


Така НС остава, това служебно правителство - също. То прави бюджет за 2022 г., организира избори за Радев, а след 22 януари, когато новият президент тържествено се закълне, разпуска парламента. И новите избори са чак през март.Идеята за приватизация на властта обаче прозвуча толкова нахално и шокиращо, че дори Нинова се стресна.

И побърза да увери, че  ще задържи мандата най-много до приемането на бюджета идната седмица - заради актуализацията на пенсиите. Но това обърка плановете на Христо Иванов и в четвъртък той

публично призова Нинова да не връща мандата

За да имало време за съдебната реформа. В противен случай социалистите щели да опропастят това Народно събрание.Вторият сценарий предвижда бързо съставяне на партия на Кирил Петков с участието на Асен Василев, Николай Денков, премиерът Стефан Янев и още някой друг служебен министър. И директна битка за следващото Народно събрание.

Досега три партии са успявали от раз да скочат с голяма група в парламента - НДСВ, ГЕРБ и "Има такъв народ". Но нито една от тях не е имала само 60 дни за това. Така че шансът за успех е прекалено малък, дори да се използва назаем някоя от партиите.

Все по-често се твърди, че президентът си е харесал МИР на бившия столичен общинар Симеон Славчев, която събра горе-долу колкото и Цветан Цветанов на миналите избори.Третият сценарий е резервен - Кирил Петков и Асен Василев, влизат в листите на "Демократична България" и стават депутати. Но парламентарната карта в джоба на Петков не може да замести министерския стол в сърцето му.

Идеята за преформатиране на дясното пространство не е от днес, нито от вчера. Тя е част от лабораторните ин витро политически проекти на кръга около Прокопиев. Изборите дотук показват, че въпреки щурмовите акции на Христо Иванов, Демократична България не може да събере достатъчно гласове за свое мнозинство.

Така нуждата от патерица става естествена. Но точно тя издава дълбоките подводни камъни в течението на самите десните. И битката за надмощие при тях.Христо Иванов влезе в 46-ото НС с амбицията да управлява чрез Петков, Василев и Денков. Но планът му бързо бе разкрит от ИТН, поради което Демократична България ги обвини в съсипване на партиите на протеста. След това

жертва на финтовете стана БСП

Когато Нинова не изпълни желанието на Иванов за задкулисни пазарлъци преди получаването на мандата, стана виновна за провалената съдебна реформа. Нищо, че време за нея никога не е имало, дори на хартия.Кого ще удари партията на Кирил Петков? Тя определено ще ползва високия рейтинг на Румен Радев, но не е ясно дали ще му донесе добавена стойност.

Първи подкрепата си за втори мандат на Радев дадоха ИТН, които разобличиха двойното гражданство на Петков и скандалите с отмъкната интелектуална собственост на Асен Василев. За Слави Трифонов няма проблем да харесва Радев, но не и министрите му.

Така че за новите партийци Петков и Василев предстоят интересни времена.Най-ощетена ще е БСП, обяви социологът Кольо Колев от "Медиана". Особено ако изборите са 2 в 1, социалистите няма да могат да акумулират 5-годишната си подкрепата за президента Румен Радев, защото десните им дръпнаха килимчето. 

Според други обаче най-много ще пострада Демократична България, защото партията на Петков ще ѝ е пряка конкуренция. На фона на силовото поведение на Христо Иванов Господин Шугърфейс, както ДПС нарече Петков, изглежда много по-диалогичен и харизматичен.

А и каквото и да говори, възможността да играе за президент го блазни. За Иванов най-добрият вариант е претопяването на Петков и Василев като част от листите на Демократична България. Така егото им няма да е по-високо от това на Иванов, всяка тяхна крачка ще зависи от коалицията.

Но властта се хареса и услади и на двамата служебни министри. И днес те със сигурност ще изберат министерското пред депутатското кресло.  Колкото повече изборите наближават, толкова повече пъзелът за тях се разбърква. И шансовете за нови мнозинства намаляват. А социалното напрежение расте. Ресторантьорите вече са на улицата. Като нищо след месец ще ги последват гражданите, усетили на гърба си

бремето на новите цени на газ, ток, парно

вода, горива и храни. Тогава обаче никой няма да пита чия партията е взел или дал назаем Кирил Петков, чий аватар е той самият и на кого е отворил пътя към властта.Всеки ще иска да знае какво е направил, за да не се стигне до изборната спирала и хаоса, които чукат на вратата.

Новините от днес и със задна дата