събота, 4 септември 2021 г.

Новата учебна година: Спорове и неизвестни под знака на Covid-19

  

Очаква ни трудна и пълна с неизвестни учебна година, трета поред под знака на пандемията Covid-19, но едно е ясно - децата трябва да учат в клас и заедно, а не вкъщи и сами.

След като втората половина на учебната 2019-2020 година премина при пълно дистанционно обучение, а през учебната 2020-2021 г. на редица места по света имаше редуване на присъствено и дистанционно обучение, от СЗО заключиха:

"Пандемията предизвика най-катастрофалното прекъсване на учебния процес в историята. Ходенето на училище е от първостепенна важност за психичното здраве и социалните умения на младите, както и тяхното образование. Училищата правят децата щастливи и продуктивни членове на обществото". Това заяви директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Изводът е, че училищата не трябва повече да бъдат затваряни след началото на учебната година.

От СЗО и УНИЦЕФ вече призоваха правителствата в Европа да се погрижат училищата да останат отворени, въпреки разпространението на Covid-19. А мерките, които могат да осигурят училищата да останат отворени, са възможност учителите и децата над 12 години да бъдат ваксинирани, добро проветрение на класните стаи, малки класове по възможност, разстояние между чиновете и редовно тестване на учениците.

Но има ли консенсус по тези мерки у нас? Преобладаващото мнение и на учители, и на родителите, въпреки страха от вируса, е, че училищата трябва последни да бъдат затваряни и първи отваряни при налагане на ограничителните Covid мерки. Такова е и решението на служебния кабинет за старта на учебната година. Разнопосочни са обаче мненията за ваксинирането на децата, на техните родители и на преподавателите в клас. Спорове има за това кой и къде да носи маски в училище. На дневен ред е и въпросът за тестовете на коронавирус на децата и учителите. А дали всички училища са готови с необходими средства за дезинфекция и осигуряване на безопасна среда, поне доколкото е възможно при новия бич на 21 век  - Covid-19?

Всички в класните стаи до...

"Училищата ще започнат присъствено. Това е нашето становище към днешна дата. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме така, че да се ваксинираме - говоря за родители, говоря за учители", заяви министърът на здравеопазването по време на обявяването на допълнителни мерки за ограничаване разпространението на Covid-19.

Детските градини също остават отворени. Учебната година ще бъде присъствена до момента, до който не се стигне до значително увеличаване на заразените и болниците не се напълнят с капацитета от 9000 души. Едва тогава ще се стигне до затваряне на училища.

Според националния оперативен план се предвижда, че ако страната навлезе в тъмночервената зона - при над 500 -1000 заболели на 100 000 население на ежедневна база, е възможно да останат да работят само детските градини и яслите.

При провеждането на изпити ще се допускат до 30 души в помещение, но с всички предпазни средства, каза здравният министър. Останалите решения за носене на маски в училище, здравното ведомство прехвърли на МОН.

Тук е много важна и ролята на директорите на училищата. Всеки ръководител трябва да взема верни решения, защото няма да чака централна заповед за учебния процес по време на поредната вълна на пандемията.

От 16 септември ще започнат работа и мобилните групи, които са ангажирани с връщането на децата от рискови групи в училищата и детските градини, съобщи още и образователният министър Николай Денков. Целта е със съвместни усилия да се предотвратят негативните последствия от пандемия и да се гарантира успешното протичане на учебната година, както и максималното обхващане на децата от образователната система, посочи социалният министър Гълъб Донев.

Интернет за всички при онлайн обучение

При преминаването към онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си.  По данни на Министерството на образованието и науката (МОН) към средата на юли т.г. без интернет връзка са над 34 000 деца. Когато семействата не могат да си позволят таксите за интернет по социални причини, те ще бъдат поемани от училищата. Осигуряват се персонални карти с мобилни данни за таблети или смартфони и допълнителни пакети с мобилен интернет за тях, USB стикове с интернет за лаптопи или стационарни компютри, рутери с карти с мобилни данни за семействата с повече деца, постоянен кабелен достъп директно до дома. 

За спорните маски за носене от учениците в клас

В училище ще има задължение за носене на маски, но МОН ще определи кога и къде да се случва това, заяви здравният министър.

Според спуснатите миналия месец от просветното министерство насоки за обучение и действия в условия на извънредна епидемична обстановка спуснаха, носенето на маска става задължително и в клас, и във физкултурните салони. За мнозина тази мярка е пресилена. Дали ще бъде видоизменена до 15-ти септември? Подобна разпоредба имаше и в началото на миналата учебна година, но последствие отпадна и остана в сила носенето на маски от децата само в междучасията, както е и в Германия сега, където някои училища вече откриха новата учебната година. Там в клас училите само носят маски.

А иначе идеята децата в детските градина да са с маски, категорично отпадна у нас.

Дезинфекция в училищата трябва да се извършва двукратно, преди началото и след приключване на смяната, предвиждат още последните насоки на МОН. Учителите ще следят за следните симптоми при учениците - повишена температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария, загуба на вкус и обоняние. Ако има някой от симптомите, ученикът ще бъде изолиран и предаден на родителите. Ще бъде пуснат обратно в класната стая, само срещу медицинска бележка от семейния лекар, че е клинично здрав.

Тест за коронавирус в училище?

Този въпрос е на дневен ред, но все още няма решение на министерско ниво.

"Много важно е редовното тестване. Всички държави, които останаха отворени, имат такова. Практиката на държавите е един или най-добрият вариант е два пъти седмично тестване. За децата има неинвазивно такова", казва учителят Петър Велков.

И ако за тази мярка преобладаващото мнение е "за", то обаче за ваксините въпросът не стои така.

Бустерна ваксина за учителите?

На фона на статистиката, че само 30% от учителите у нас са ваксинирани, въпросът с бустер ваксината е малко изпреварващ. Само че наскоро се чуха гласове от преподавателските среди, че искат държавата да им осигури такива подсилващи дози ваксина срещу коронавируса. Практиката в Европа сочи, че тя се препоръчва за ваксинираните преди 6-8 месеца, които имат здравословни проблеми.

А иначе у нас работна група ще даде становище в близките дни допустимо ли е за някои групи от хора, пациенти с определен вид заболявания, да могат да си поставят трета доза по желание, съобщи здравният министър в петък. България има пълна готовност от гледна точка на въвеждането на такава доза чисто документално, софтуерът вече го позволява. Третата доза ще бъде разрешена само за хора с определен вид заболявания, но масовото й прилагане трябва да стъпи на решение на европейския регулаторен орган, промяна в регулаторните правила.

 Трябва ли децата над 12 г. да се ваксинират?

Мнозина родители се питат доколко са безопасни ваксините срещу коронавируса за техните деца, след като не са задължителни, а и изследвания за влиянието върху развитието на подрастващия организъм в дългосрочен план са неясни.

У нас децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с двете РНК ваксини - на Pfizer/BioNTech и на Modernа. За разлика в другите страни, у нас в началото малцина родители решиха да ваксинират децата си. Сега обаче, с увеличаване на броя на заболелите в страната, растат нагласите им за ваксинация на децата. Експертите препоръчват ваксинацията на деца, особено на тези, които имат тежки хронични заболявания.

Какви са аргументите "за" и "против"? Вариантът Делта на короновируса, който се вихри в момента, удря интензивно младите хора, в това число и най-малките. У нас вече има детски ковид отделения, където децата се лекуват предимно от пневмонии.

Тези случаи все още не са твърде притеснителни у нас, за разклика от съседна Турция, където отчитат силен ръст на новите случаи на деца на възраст между 5 и 17 години. Турският педиатър проф. Зафер Куругьол от Егейския университет (в град Измир) посочи тази седмица, че инфекциите при децата в момента са по-често срещани, отколкото при хора над 60-годишна възраст. Расте броят на децата, които имат нужда от интензивни грижи, и повечето от тях нямат придружаващи хронични заболявания, посочи Куругьол, като уточни, че интензивните отделения в педиатриите са пълни. Експертът отсече -  необходимо е незабавно децата в Турция на възраст над 12 години да бъдат ваксинирани.

Засега обаче статистиката сочи, че децата по-леко преодоляват вируса, а стигането до пневмония, не е приоритет само на Covid, а и на предишните грипни вируси, които циркулираха преди пандемията, твърдят противниците на ваксинацията.

Ако се върнем няколко месеца назад Великобритания смяташе да въведе задължителна ваксинация на децата до 12-годишна възраст, но през юли се отказа. Тогава половината родители в страната имаха нагласа за това. Сега обаче все повече страни в Европа и света обмислят ваксинирането на децата срещу коронавируса.

И докато споровете за ваксинация на децата върви с увеличаване на привържениците ѝ, вече се говори за разширяване на обхвата сред по-малките.

Американски здравни експерти прогнозират, че регулаторните органи в страната ще одобрят ваксините срещу коронавирус за деца от 5 до 11 години през следващите месеци. В интервю за CNBC бившият член на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и член на Управителния съвет на Pfizer Скот Готлиб заяви, че очаква разрешение за поставянето на ваксини на по-малките деца още тази зима./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата