събота, 4 септември 2021 г.

Ето го "смелчагата" Любомир, заплашил Ива Митева с убийство

 

Кой е 26-годишният Любомир Яков - заплашил с убийство шефката на парламента Ива Митева? Името му нашумя през 2020 г., когато е получил условна присъда за телефонна заплаха, пише Дунавмост.

Прокуратурата вече му повдигна обвинение на задържания за отправяне на заплаха с убийство срещу Ива Митева. Очаква се да бъде удължен и арестът му със 72 часа и да бъде поискано "задържане под стража" за постоянно.

Яков е с адресна регистрация в пловдивско село. Мъжът беше установен и арестуван късно снощи в Стара Загора.

Направил е пълни самопризнания, че е изпратил заплашителния имейл към Митева. Направил го е от градинка, близо до жп гарата. Все още не е ясно откъде е ползвал интернет.

Името му нашумя през 2020 г., когато той получи условна присъда за телефонна заплаха. Тогава през 2019-а заплаши да взриви автогарата в Пловдив, като е установено, че заплашителните обаждания са били на няколко пъти и са подадени от Стара Загора, припомни БНТ.

За него се знае, че той е имал много профили в социалните мрежи, където се е представял за сирак и е искал помощ от хората, като по този начин е мамел тези, които са решили да му помогнат. Замесен е и в хулиганска проява - след скандал с водач на тежкотоварен камион той разбива стъклото на камиона.

Два дни преди да отправи заплахата за убийство, Яков е бил в къщата на баба си в село Красново.

Това, което стана ясно от разказа на баба му Ганка Якова, е че най-вероятно той е напуснал къщата в ранните часове на четвъртък, но тя не е станала след него, защото по думите ѝ я е било страх.

Баща му напуснал семейството преди 23 години, за да работи в Гърция, оттогава няма връзка с него.

Любомир има по-малка сестра, която също заради проблемите с брат ѝ отишла да живее в Германия.

Майката починала преди 5 години.

По думите на роднините тя е била начетена жена, преди е била директор на училище.

В Стара Загора тя е живеела заедно със сина си. По думите на баба Ганка Любомир не е успял да завърши средно образование.

Роднините го описват като умен, обичащ да чете книги със закони, обичащ и да пътува на стоп.

"Не знам какво да ви кажа, вече нямам думи. Майка му почина, баща му го няма 25 години, и не иска да се оправи и това е. Не може. Два месеца го няма, дойде, опрах го, почистих му, сготвих му, нахраних го. Седя десет дена, ето го пак изчезна. Дойде като прасе. Самичка съм, съпругът ми почина вече 2 месеца, той от притеснение почина", разказа пред БНТ бабата на мъжа.

По думите ѝ той не е агресивен.

"Нищо не работи и не иска, идваха хора, качват го в колата, докарват го, случайни хора, обещават му да работи, той обещава, че ще отиде и след това пак го няма с месеци. Хората викат: приказките му са толкова умни и е умен, беше пълен отличник при майка му. В Стара Загора живееше. Краде, много краде. Този път съм решила, че ще го гоня, няма да го държа тук", допълни Ганка Якова.

Новините от днес и със задна дата