събота, 4 септември 2021 г.

Вятър и гръмотевични бури в България в неделя, ето къде

 

 Жълт код за силен вятър е в сила за крайбрежието на територията на областите Бургас, Добрич и Варна. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Очаква в нощта срещу 6 септември усилване на вятъра от североизток с пориви 15-17 м/с (Бофорт 7 бала).

За морето в обхвата на областите Бургас и Добрич вълнението ще достига 4 бала.

През нощта ще е предимно ясно, временни увеличения на облачността ще има над Централна България. Ще е почти тихо. Това прогнозира дежурният синоптик на НИМХ Виктория Клещанова.

В неделя от запад облачността ще се увеличава, след обяд ще е по-често значителна. В крайните югозападни райони и по Черноморието ще превали, на отделни места ще прегърми. Ще духа умерен, в Източна България временно силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 22° и 27°.

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще е без съществена промяна.

Над планините облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна, в масивите от Западна България ще превали, на места ще прегърми. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра - около 9°.

Над Черноморието в сутрешните часове ще преобладава слънчево време. Около и след обяд облачността ще се увеличава и ще е по-често значителна, на места ще превали.

Ще духа умерен, по южното крайбрежие временно силен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 23°-25°. Температурата на морската вода е 24-25°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 06 ч. и 56 мин. и залязва в 19 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 58 мин. Луната в София изгрява в 04 ч. 40 мин. и залязва в 19 ч. и 34 мин. Фаза: два дни преди новолуние.

Новините от днес и със задна дата