събота, 4 септември 2021 г.

Изследване: Мощна буря оставя за няколко месеца без интернет част от света

  

Достатъчно мощна слънчева буря може да причини срив на интернет по цялата планета. Това предупреждение дойде от Сангит Абду Джиоти.

Резултатите от нейното изследване бяха представени на годишната телекомуникационна конференция SIGCOMM 2021.

За последно такива силни слънчеви бури са били регистрирани от специалисти отдавна - през 1859 г. и през 1921 г. По това време интернет и различни енергийни комуникации все още не са съществували. Но през 1921 г. имаше глобален срив в работата на телеграфните комуникации в Северна Америка и Европа поради много силен електромагнитен изблик, дошъл директно от короната на слънцето. Вероятността през следващото десетилетие да се случи невероятно мощна слънчева буря според експертите е до 12%.

Джиоти отбеляза, че наземните комуникации не са толкова дълги. Освен това те са предимно заземени, така че може да не се страхуваме от влиянието на емисиите на слънчева енергия. В опасност са подводните магистрали, чиято дължина достига хиляди километри. 

Най-вече ретранслаторите, монтирани на всеки 50-150 километра от магистралата, могат да бъдат повредени и в същото време имат минимален индикатор за заземяване. Това ще доведе до глобален провал, а ремонтът ще отнеме дни или дори седмици.

Експертите отбелязват, че Северна Америка се счита за най-уязвимото място на планетата. Интернет на континента може да изчезне за няколко месеца. Европа не е толкова застрашена поради факта, че се използват сравнително къси кабели. Най-малко мощната слънчева буря ще навреди на Сингапур и Азия./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата