събота, 25 септември 2021 г.

Бившият военен планирал да убие Левон Хампарцумян, но застрелял банкерка Павлинка

  

Семейството на банкерката Павлинка Йовчева е възмутено от думите на убиеца ѝ Любомир Симеонов, който продължава твърди, че тя го изнудвала. На днешния ден, точно преди 8 години, банковата служителка бе екзекутирана показно в центъра на Бургас от разярения билкар, който впоследствие хвърли цялата вина върху нея и не показа никакво разкаяние.

Но монетата има и друга страна. След дълго мълчание, вдовецът Йовчо Йовчев е изпратил писмо до колегите от вестник "Труд", с което посочва версията на семейството, както и интересни факти от процеса срещу Симеонов в Бургаския окръжен съд и Апелативния съд.

Междувременно пък Симеонов издаде книга зад решетките, в която разви своите мисли за случилото се. Той дори се похвали, че скоро щял да иска да излезе предсрочно на свобода, нещо, което още повече потресе близките на Павлинка, пише Флагман.бг. 

"Всеки убиец си измисля защитна теория, с която да се опита да оправдае зверството и садизма си“, подчертава днес Йовчо.

"Съдът се е произнесъл, че съпругата ми не е изнудвала никого нито в свой, нито в чужд интерес, още по-малко убиеца Симеонов. Произнесъл се е, че Павлинка не е причина за фалита на фирмата му, не му е попречила с нищо, включително да смени банката и банковия офис, не му е обещавала отпускане на кредит по проекта за цеха", е категоричен съпругът ѝ.

Думите му са подкрепени от Бургаския окръжен съд: "Липсват каквито и да е доказателства пострадалата Йовчева да е оказала влияние на подсъдимия да бъде сменена строителната фирма изпълнител на обекта с друга, била в свой интерес, била в чужд интерес. Твърденията на подсъдимия, че му е поставено такова условие, за да бъде одобрен проектът му, освен че са недоказани са и напълно неоснователни и неистинни, доколкото причините за получения отказ са били чисто финансови", са категорични магистратите.


По-горната инстанция – Бургаския апелативен съд, подкрепя това: "Твърденията на подсъдимия, че пострадалата и нейните подчинени с неправомерното си поведение са го мотивирали да извърши убийството, са защитна версия и опит на подсъдимия да намали вината си и да претендира за значително по-ниско по размер наказание. От доказателствата по делото не се установяват данни, че преди извършване на деянието подсъдимият е бил провокиран".

Съпругът на жертвата е възмутен, че се говори само за защитната теза на Симеонов: "Никой не говори за другата теза, а тя не е моя. Тя е на българската държава в лицето на прокуратурата и на българския съд, произнасящ присъдата и мотивиращ решението. Убиецът Любомир Симеонов с лъжите и клеветите си петни доброто име на съпругата ми Павлинка, стараейки се да прикрие факта, че не е върнал и е присвоил парите по отпуснатите му кредити от банките в размер на 1,250 млн. лв.", казва Йовчев.

И добавя, че са излезли наяве и редица факти относно любимата строителна фирма на убиеца Симеонов. "Тя е една от малкото в България осъдена за злоупотреби с пари от европейски фондове в размер на 490 хил. лв. Симеонов твърди, че са го изнудвали за 220 хил. лв. в края на май 2012 г. Тогава обаче такава случайна срещу между съпругата ми Павлинка и убиеца и убиеца Симеонов е била невъзможна. 

Тогава как му е поискала 220 хиляди пред банката в Карнобат? Симеонов хвърля това твърдение в публичното пространство едва след приключването на делата в Бургаския окръжен и Бургаския апелативен съд. При предварителното следствие и в съдебната зала обаче, на въпроса: "Искаха ли ви пари?", убиецът отговаря : "Не", категоричен е съпругът на Павлинка.

Въпреки че пред медиите твърди, че е бил изнудван, Симеонов не се е оплакал никъде. Ако е имало рекет от страна на служители на банката, той би могъл лесно да се докаже със специални разузнавателни средства и белязани пари.

"Още повече, че като началник на разузнавателна аналитична служба в армията и съдебен заседател във военния съд, би трябвало отлично да познава способите. А вместо това, след като твърди, че са го изнудвали и са му искали пари, той като някакъв мазохист продължава да виси пред вратата на Йовчева и пред централата на „Уникредит Булбанк“ и да настоява за срещи и съдействие по проекта си. 

Съпругът на жертвата Йовчо Йовчев: Тя беше най-високото ниво, до което можеше да стигне, той сам е казвал, че е искал Хампарцумян, но нямало как да го издебне

- Съпругата ви получавала ли е заплахи?
- В съда има документи, от които е ясно, че убиецът е написал имейл до банката: „Ние ще се срещаме или ще се стреляме?“. Заплаха обаче директно срещу съпругата ми не е имало. Електронното писмо е до Уникредит Булбанк.

- Някой сигнализирал ли е полицията за този имейл?
- Този въпрос не е към мене, а към тези, които са получили и прочели сигнала.

- Откъде дойдоха тези негови думи, че е бил изнудван от служители на банката?
- Те са само негови и са с цел да си намали наказанието. Такова изнудване въобще не е имало, нито от Павлинка, нито от другите служители.

- Тогава какъв е бил мотивът му?
- Мотивът е записан в съда - банката не му е дала кредит, защото той им е дължал 1 млн. лв., не е плащал заема си, плащал е само някакви мижави лихви.

- Защо именно по Павлинка стреля, а не по някой от по-висшите служители?
- Той сам казва: „Тя беше най-високото ниво, до което можех да стигна, аз не мога да стигна до Хампарцумян, но мога да стигна до Павлинка“.

- Тоест, ако можеше, щеше да застреля президента на банката?
- Разбира се, но там има охрана и няма как да стигне до него. Павлинка не е заплашвала с нищо неговия живот. Тя е била лесна мишена, защото има определени навици, отива на работа по един и същи маршрут.

Новините от днес и със задна дата