понеделник, 6 септември 2021 г.

Стартира електронното преброяване – ето как да го направим (видео стъпка по стъпка)

  

Дългоочакваният старт на 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България ще бъде даден в 0.00 ч. на 7 септември 2021 година. Тогава ще бъде отворена Информационна система "Преброяване" и всеки, който живее постоянно в България, ще може да се преброи онлайн, съобщиха от Националния статистически институт.

Оттам препоръчват този начин като бърз, лесен, удобен и в условията на пандемия - безопасен. След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване.

За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията - получаваме имейл с линк, на който трябва да кликнем до 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни.

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство.

Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да сме завършили и потвърдили всяка страница с бутона "Напред". Ако оставим незавършена страница повече от 30 минути, без да въвеждаме, връзката прекъсва и трябва да влезем отново с имейл и парола.

Може да се връщаме в предишни страници на преброителната карта и да редактираме информацията, но само до окончателното ѝ приключване. След това до 17 септември ще може само да виждаме данните си, но не и да ги редактираме.

След успешното преброяване ще получим съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запазим и да предадем на преброителя, когато позвъни на вратата ни. Предвидената в закона глоба за хората, които откажат да бъдат преброени, е 160 лв. Участието в преброяването е задължително като домакинствата най-лесно може да попълнят анкетните карти онлайн.

Важно е да знаем:

  • Трябва да попълним адреса, на който живеем в действителност, а не, където сме регистрирани.
  • Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят.

 Колко стаи има в жилището ни и каква е общата му квадратура са част от въпросите, на които ще трябва да отговорим в преброяването на населението, което стартира в 0,00 часа на 7 септември.

Преброяването ще има два етапа

От 7 до 17 септември всяко домакинство ще може само да се преброи онлайн. А от 18 септември до 3 октомври преброители ще минават по домовете на хората. Посещенията може да бъдат от 8 до 20 часа, включително и в събота и неделя, обявиха от НСИ.

Предвидената в закона глоба за хората, които откажат да бъдат преброени, е 160 лв. Участието в преброяването е задължително като домакинствата най-лесно може да попълнят анкетните карти онлайн. За домакинство от 3-4 души даването на отговори на поставените въпроси отнема около 20 минути, разясниха от Националния статистически институт.

При онлайн преброяването един човек попълва данните за цялото домакинство, като за всеки пълнолетен член от домакинството има по 33 въпроса. При посещение от преброител е същото - един човек от домакинството дава отговори на всички въпроси. За домакинство се приемат хората, които живеят в един дом, но наред с това споделят и общ бюджет. Ако например в един апартамент живеят няколко младежи, които просто си разделят наема и сметките за ток и вода, те не са едно домакинство. Но ако освен това и заедно пазаруват храна, се броят за едно домакинство, обясниха от НСИ.

За хората ще работи и телефон *2021, на който всеки може да задава въпроси за преброяването. Телефонът ще е активен от 9 до 21 часа, включително и в събота и неделя, и ще бъде безплатен за повечето оператори.

А ето и подробна инструкция за регистрацията в портала на електронното преброяване

Новините от днес и със задна дата