четвъртък, 9 септември 2021 г.

Решиха за пенсиите до Коледа / видео

 Хаосът с пенсиите продължава: Депутатите отложиха окончателното решение

След тридневни разгорещени дебати депутатите приеха Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/.

Промените предвиждат от 1 октомври 2021 г., пенсионерите да започнат да получават добавка по 120 лева за месеците октомври, ноември и декември. От същата дата ще се увеличи и обезщетението за втората година майчинство - от 380 лева на 650 лева.

Депутатите гласуваха още от 25 декември 2021 г. минималната пенсия да се увеличи на 370 лв., а максималната на 1500 лв., като от тази дата пенсиите ще бъдат преизчислени на база действителен стаж на база коефициент 1,35.

Парламентарният хаос с пенсиите

Министърът на финансите Асен Василев защити предложението актуализацията на пенсиите да се случи от 25 декември 2021 г. От парламентарната трибуна министър Василев обясни, че е трябва да се намери компромисен вариант, след като Народното събрание е приело две "несъвместими" предложения - за актуализация на пенсиите с коефициент от 1,35 и за 120 лв. добавка към пенсиите на всички пенсионери за последните три месеца на годината, предаде БТА.

Министър Василев припомни, че от трибуната на парламента е било обяснено, че антикризисната мярка за 120 лв. надбавка ще струва само 200 млн.лв., защото тя била разчетена вместо актуализацията на пенсиите.

Той обясни, че след като парламентът е приел две взаимоизключващи се хипотези, е трябвало да се намери начин, как това да работи. Начинът, който от МФ са предложили на бюджетна комисия, е преизчислението на пенсиите да влезе в сила от 25 декември. Министърът коментира, че от Коледа преизчислението ще е трайно и постоянно, освен ако друг парламент не го отмени.

Василев поясни, че това решение води до допълнителен трансфер от държавния бюджет към бюджета на ДОО в размер на 115 млн. лв. и уточни, че през месеците юли и август са събрани 300 млн.лв. допълнителен приход. По думите му този ресурс може да бъде вкаран в актуализацията, така че тези 115 млн.лв. по никакъв начин нямало да нарушат възможността да се подпомогне бизнесът и здравеопазването.

Според Корнелия Нинова от "БСП за България" решенията за актуализация на пенсиите и добавка от 120 лв. са взаимодопълващи се и са възможни, ако продължи политиката на увеличена събираемост на приходите. Важно е воля да има, добави тя.

Георги Свиленски от "БСП за България" призова депутатите да си спомнят какво са приели преди 48 часа. Той коментира, че предложението на бюджетната комисия, което е било докладвано днес, въобще не отговаря на това, което са приели преди 48 часа. Свиленски настоя председателят да прекъсне заседанието и да се нанесат верните цифри в рамката на бюджета.

Председателят на Народното събрание Ива Митева отговори, че няма основание за исканата от Свиленски процедура, съобщи БТА.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че не са завършили гласуването на законопроекта и настоя да преминат към дебата по последния параграф.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" коментира, че е хубаво БСП да започнат да работят.

"Вие и двете комунистически партии ДПС и ГЕРБ приехте нещо, което би могло да доведе до вдигане на данъци и теглене на заеми. Така или иначе тази държава е фалирала само по комунистическо управление", добави той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС поиска да се гласува основният доклад, а след това, ако не се приеме, да се премине към допълнителния. Тя коментира, че българските пенсионери всъщност няма да вземат актуализирани пенсии тази година. Това ще сътвори мнозинството след малко, което ще гласува против предложението на ГЕРБ за актуализация от 1 октомври, добави тя.

По - голям убиец на бизнеса, от това правителство, не е имало никога досега! Фирмите са в шок от цените на тока, затварят предприятия, съкращават работници и служители!

Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме!" ѝ отговори, че ГЕРБ няма такова предложение.

"Наистина ГЕРБ има биполярно разстройство. Групата на ГЕРБ предложи параграфа с актуализацията и преизчислението на пенсиите да отпадне, посочи Манолова и поясни, че от ГЕРБ-СДС са предлагали единствено и само добавка от 100 лева към пенсиите. Тя посочи, че ИБГНИ са единствените, които са предлагали и добавка, и преизчисление. Вие сте против тази актуализация и го кажете. Фалшивата ви грижа към пенсионерите е пълно лицемерие", обърна се Манолова към ГЕРБ-СДС.

Филип Станев от "Има такъв народ" също се обърна към ГЕРБ-СДС.

"Ако не желаете актуализация на бюджета - кажете го", призова той.

"Нека работим. Трети ден буксуваме като джипката на Борисов в кал", коментира той.

Председателят на Комисията по труда и социалната политика Георги Гьоков заяви, че предложението на Комисията по бюджет и финанси лишава пенсионерите от една значителна сума и пренаписва вече приети от мнозинството депутати предложения.

"Комисията не знам защо реши, че трябва да пренаписва приетото от мнозинството, част от което беше и БСП. Комисията в случая, може да правим процедурни хватки колкото искаме и да си играем с тези срокове, но казвам, че волята на мнозинството ясно и точно беше заявена. Сроковете, които бяха приети за тези актуализация, за 120 лв., за минималната и максималната, са много ясни и точни при приемането - 1 октомври. Сега с процедурни хватки искаме да лишим пенсионерите с минимална пенсия от едни 490 лв. , т.е. да им дадем 70 лв. по-малко. Това 25 декември какво означава, че за 5 дена ще преизчисляваме пенсиите. Защо от 25 декември, защо не от 1 януари, защо не от 1 декември?", попита още Георги Гьоков, цитиран от Агенция "Фокус".

Припомняме, че преди ден председателят на бюджетната комисия към парламента Любомир Каримански отправи следното предложение към народните представители: от 1 октомври 2021 г., пенсионерите да започнат да получават добавка от 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември. От същата дата да се увеличи и обезщетението за втората година майчинство от 380 лв., на 650 лева. Според предложението му от 25 декември 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи на 370 лв., а максималната на 1500 лв., като пенсиите ще бъдат преизчислени на база действителен стаж на база коефициент 1,35. По-късно през деня по време на извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси беше решено предложението му да бъде подкрепено от комисията.

ГЕРБ, ДПС и БСП купуват гласове, предлагайки по 120 лева добавка за всеки месец за възрастните хора, коментира в пост, публикуван в профила на лидера на ИТН Слави Трифонов Любомир Каримански.

"Вчера и днес се води дебат, политически и предизборен, със заложник бъдещето на нашите деца и внуци. Ние всички считаме, че пенсионерите в България заслужават достойни старини. Това, което се случи вчера в Народното събрание, е предизборна агитация, в която ГЕРБ, ДПС и БСП купуват вашите гласове, предлагайки по 120 лева добавка за всеки месец за възрастните хора", заявява Любомир Каримански.

"Финансовият експерт и депутат от "Има такъв народ" Любимир Каримански, който е председател на Комисията по бюджет и финанси, пожела да обясни в моя фейсбук профил скандалите в парламента около актуализацията на бюджета и пенсиите. Давам му думата", написа Трифонов.

По-нататък в поста Каримански посочва, че "Има такъв народ" предлага по-дългосрочно решение, което гарантира минимална пенсия от 370 лева, която е над прага на бедност за 2021 г., повишение на максималната пенсия до 1500 лева и преизчисление на всички пенсии. Предложението на "Има такъв народ" е в рамките на възможностите на бюджета, тоест то е реално, честно и изпълнимо веднага, отбелязва той.

Новините от днес и със задна дата