вторник, 7 септември 2021 г.

Прокуратурата се самосезира за предложените 500 000 лв. подкуп на депутат от ИТН

  

                                            Снимка: Bulphoto

Специализираната прокуратура се самосезира по повод публично изнесените данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание, съобщиха от държавното обвинение.

Образувана е проверка по реда на чл.145 от Закона за съдебната власт, която ще се извърши лично от прокурор. След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият обвинител ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от Наказателния кодекс.

Преди дни председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че зам.-председателката от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Татяна Дончева е оферирала крупната сума от 500 000 лева, за да разцепи групата на ИТН. 

По думите му на 12 август Дончева отишла в адвокатската кантора на депутата от ИТН Радостин Василев и се опитала да го подкупи. Посещението на Татяна Дончева го имало заснето от камерите пред офиса, допълни Йорданов. По думите му, тя държала листче, на което пишело "500 к" и отдолу дописала имената на знакови лица на партията.

Самата Татяна Дончева отхвърли обвиненията и обясни, че от позицията си на депутат в най-малката парламентарна група няма как да обещава министерски постове.

Новините от днес и със задна дата