понеделник, 13 септември 2021 г.

Икономисти: Възможно е вдигане на 3400-3600 лв. на осигурителния доход, чака ни много тежка зима

  

Предстои ни тежка зима, цените се движат нагоре. Най-сериозният удар ще бъде върху столицата, върху топлинната енергия, поне 5-10% ще се повиши. Това председателят на Комисия по енергетика в парламента Иван Хиновски в "Денят започва" на БНТ.

По думите му основните причини за увеличението на природния газ са пазарните процеси и растящите цени на емисиите.

Според Иван Хиновски много търговци спекулират с цените. Той допълни, че единствено Комисията за енергийно и водно регулиране може да налага санкции, но това не отговаря на истината. Министерство на енергетиката в настоящия кабинет е абсолютно отговорно за необуздания скок на цените на ел. енергия на свободния пазар защото всички ресурси и мощности на Българския енергиен холдинг са на подчинение на министерството.

"Състоянието на "Топлофикация София" е много тревожно", каза още Иван Хиновски.

Той добави, че не желае да бъде министър. Ще помагам на всички кандидат-министри, трябва да заровим томахавките, коментира още Иван Хиновски.

 Възможно е вдигане на 3400-3600 лв. на осигурителния доход

На фона на растящите цени служебният социален министър Гълъб Донев заяви пред bTV, че така както е разчетен бюджетът, парите за пенсиите и добавките са осигурени.

Добавките от 120 лв. ще се антикризисна мярка и ще бъдат получаване от над 2 млн. българи. Това предложение е малко екзотично, защото кабинетът предлага преизчисление с по-висок коефициент на осигурителен стаж. С него ще има по-голяма адекватност и гарантиране на увеличаването на доходите.

Социалният министър обясни, че с добавката от 120 лв. минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.

Няма риск да се отложи преизчисляването, всички пенсии ще бъдат преизчислени - новата сума ще е от януари, но все пак ще е решение на новото НС.

В момента 24 хил. пенсии са с таван. Трябва постепенно да нараства максималният осигурителен доход и плавно да нараства и максималната пенсия. Възможно е вдигане на 3400-3600 лв. на осигурителния доход.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката "60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината. Всички самоосигуряващи се лица също са включени в социалните мерки. Родителите, останали вкъщи при затваряне на учебни заведения заради противоепидемичните мерки, ще получават за едно дете една минимална заплата, за две деца - 1,5 минимална заплата. Тези пари също са гарантирани.

Все още не сме говорили с президента Румен Радев за оставането ми в следващия служебен кабинет, посочи още Гълъб Донев. А ние се молим, да не дава Господ Пумен Радев да остане президент и България да бъде управлявана от хора като тези в настоящото правителство!

Новините от днес и със задна дата