понеделник, 13 септември 2021 г.

Проф. Александрова: Пазете дечицата под 1 годинка от заразяване с Covid-19

  

Процентът на тежките случаи на коронавирус при децата не се е увеличил. Делта вариантът е много по-лесно заразен, сравняваме го с варицелата, но въпреки повечето болни деца, сериозните случаи остават същия процент. Това заяви пред bTV вирусологът проф. Радостина Александрова.

Тя добави, че по-уязвими са дечицата под 1 година и там родителите и близките трябва да правят всичко възможно, за да ги предпазят от заразяване с COVID-19.

"Ваксините срещу коронавирус се препоръчват за всички на и над 12-годишна възраст. За да може една ваксина да бъде разрешена, тя е преминала през доста сериозни тестове за безопасност и ефикасност", припомни вирусоложката.

По думите ѝ обаче притеснителен е броят на починалите от инфекцията.

"Хората, които са починали през последните 24 часа, те не са се заразили сега, а преди две, три, четири седмици. Това е доста притеснително", допълни тя.

Според проф. Александрова обаче хората не трябва да бъдат уплашени, а информирани.

"Ситуацията с пандемията у нас е много динамична, трябва да се следи и да бъдем разумни. У нас хората тепърва ще се връщат от отпуска, започва и учебната година.

Положението ще се промени. Необходимо е децата на 12-13-годишна възраст да бъдат убедени да се пазят", каза още Александрова.

Новините от днес и със задна дата