вторник, 10 август 2021 г.

Спешни медици от цялата страна на протест заради изчисленията на COVID бонусите

  

                                 Снимка: БТА

Медици от Центровете за спешна медицинска помощ в София и още няколко града в страната, които излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването, заплашиха с ефективни стачни действия и гражданско неподчинение. Причината е въведената нова методика, по която ще получават допълнителни възнаграждения за работа в рискова среда с Covid болни.

Протестиращите поискаха оставката на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и отправиха обидни квалификации към него. Според тях решението за промяна на методиката за оценяване на труда им при среща с Covid-19 е еднолично и е взето без допитване до социалните партньори. Те настояват за справедливо за рисковете на труда им заплащане.

"Заради заплащането при оценката при Covid методиката се смени. Тя работеше много добре. Предлагат ни неща, които не устройват...Премахнаха ни тия 1000 лв., махнаха ни ДМС-то, останахме си на една твърда заплата...Новата методика за оценяване е да се плаща на преглед. А ние искаме да се върне старото, което беше преди това. В това заплащане да влизат не само лекарите, шофьорите, а и санитарите, защото в крайна сметка, когато се върнеш от дадена адрес, на линейката се прави дезинфекция", казват медиците, цитирани от БНР.

Протестът не е политически, настояха синдикалистите. Тя настояха и да няма деление по длъжности, а да има достойно заплащане за всички, които работят в рискова среда.

От синдикалните организации призоваха към протеста да се присъединят и болниците, защото по думите им и там съществуват проблеми със заплащането. Протестиращите недоволстват и от факта, че работата им е изложена на значителен риск, а е трета категория труд. Затова настояват да бъде първа.

На управляващите бе дадена една седмица за разрешаване на проблема. В противен случай ще има ефективни стачни действия, палаткови лагери и гражданско неподчинение.

В протеста срещу новата методика, по която ще получават допълнителни възнаграждения за работа в рискова среда с Covid болни бе планирано да се включат медици от центровете за спешна медицинска помощ в София, Перник, Благоевград, Велико Търново, Търговище, Кюстендил.

Методиката не е обсъждана със социалните партньори, заявяват от федерацията на синдикатите в здравеопазването КНСБ. Още миналата седмица те предупредиха за протестни действия.

Изпълнителният съвет на федерацията изпрати на четвърти август отворено писмо до служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

В него се посочва, че във федерацията постъпват сигнали от центъра за спешна медицинска помощ в София за неизплащане на допълнително възнаграждение на работещите с Covid-19 за месец юни тази година.

Вместо възнаграждения се появява нова методика, която по неясни причини се отнася само за работещите в центъра за спешна медицинска помощ, по този начин ги ощетява, предупредиха от федерацията на синдикатите в здравеопазването. От там призоваха за изплащане на допълнителните възнаграждения.

"През юли месец МЗ промени правилата, по които е работено през месец юни за получаването на т.нар. 1000 лева за работа в Covid отделенията и с болни с коронавирус", каза в "Преди всички" Пламен Радославов, заместник-председател на федерацията на синдикатите в здравеопазването КНСБ.

Освен в София спешни медици излязоха да протестират и в Бургас. Те се събраха пред спешния център на държавната болница в града. Там са служителите на Спешна помощ, които в момента не обслужват спешни сигнали, но имат подкрепата на всички свои колеги, предава БНТ.

"Никой не ни уведоми, пуснаха едни заповеди, едни критерии, които са крайно обидни за нашето съсловие и за нашите колеги. Ощетяват се отвсякъде, затова се стигна до протеста", заяви участник в протеста.

Новините от днес и със задна дата