понеделник, 30 август 2021 г.

Задава се нов пакет от ограничителни мерки срещу COVID-19

 Коронавирус: В Германия броят на смъртните случаи силно се повишава |  Новини и анализи от Европа | DW | 22.04.2020 

"С новия си доклад ще препоръчам на министъра на здравеопазването нови мерки срещу COVID-19, които да важат за цялата страна", заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му в следващите дни заболелите от коронавирус ще достигнат между 1500-2500 нови случая на ден. Към момента настанените в болница са 3500, като според Кунчев те ще надхвърлят 4000-4500 души.

"Ново затягане на мерките е неминуемо там, където заболеваемостта е висока. Наложително е да се спазват 50% от капацитета на заведенията, може да бъде наложена забрана за масови мероприятия като концерти и фестивали", каза още Кунчев.

Той допълни, че във Велико Търново и Търговище "развъдник" на заразата са станали сватби и семейни събирания с по 700-800 души гости.

"На някои места се наблюдава плато. Не е сигурно, че сме достигнали върха, но ако то продължи и последва спад - чудесно. Ако това е връхната точка, системата ще се справи", допълни Кунчев.

Здравният инспектор каза, че започването на училище със сигурност ще ускори процеса по заразяване, но са създадени условия за намаляване на риска.

В същото време граждански организации и партии планират да проведат в София протестно шествие и митинг срещу ваксините и мерките срещу коронавируса. Недоволните настояват здравният министър Стойчо Кацаров и служебното правителство да отменят ограниченията, които те определят като дискриминационни.

Шествието ще премине под надслова "Не можеш да експериментираш с мен! Не можеш да ме лишиш от права!". То ще тръгне от НДК в 17 часа днес и ще премине през "Витоша", покрай образователното министерство и президентството. Накрая ще стигне до Народното събрание, където е обявен митинг от 19 часа.

Новините от днес и със задна дата