понеделник, 30 август 2021 г.

Николай Младенов: Видяхме разпадането на политическата система у нас

AFP: Палестинското ръководство обяви, че вече няма да работи с Николай  Младенов 

Бившият външен министър на България, бивш евродепутат и специален координатор за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов отрече слуховете, че ще се впусне в кандидатпрезидентската надпревара. 

"На този етап нямам планове отново да се включа в българската политика, имам други ангажименти извън България", каза по NOVA Младенов. Той определи като лоша ситуацията у нас в момента.

"Ние реално сме в тежка политическа криза. Видяхме разпадането на политическата система. Видяхме партии, които отиват на избори и лидерите им казват, че няма да стават премиери, партии, които не си говорят", разкритикува той.

Българският дипломат коментира и случващото се в Афганистан. Той обаче прогнозира, че не очаква да се случи същата бежанска вълна, като през 2015-а година.

"Не може и не трябва да бъдат правени сравнения с бежанската вълна от 2015 г. Много неща са различни сега. Турция заяви, че няма капацитет да поеме мигранти, колкото предния път. Те изграждат стена на своята граница с Иран. Страховете не са основателни към този момент", коментира той, с уговорката, че ситуацията може да се промени.

Младенов беше категоричен, че трябва да помогнем на афганистанците, работили за България, както и на тези, които бягат от преследване от талибаните по политически причини.

Николай Младенов се обяви за общоевропейска споделена отговорност за опазването на границите на ЕС. Той е против това отговорност по опазването на външните граници да носят само външните за ЕС държави, като нашата, в това число Гърция и Италия, например.

"Трябва да има споделена отговорност на ЕС. Това не е споделена отговорност, това прехвърля отговорността на първата държава, виждаме го и в Гърция, и в Италия", описа действителността политикът. Тя трябва да бъде по някакъв начин споделена, ако искаме да интегрираме Европа, ние трябва да работим заедно по опазването на границите. Далеч сме от степента, когато отговорността е споделена. Това, което се случи през 2015, не трябва да се повтаря, и в Европа, и в Германия, каза той.

Той разкритикува и Запада за това, което се случи в Афганистан, и по-специално преговорите на САЩ с талибаните преди завземането на властта.

"Политическата грешка беше, че се приеха като чиста монета ангажиментите да има национално обединение и диалог", каза той и констатира, че никой от поетите ангажименти не е бил изпълнен. , "Реално това, което се случи, е, че те слязоха от планините и завзеха градовете. Много въпроси има и трябва да бъдат зададени за това, което се случи", коментира Младенов.

По думите му, освен подкопаването на доверието в Запада, е налице и рискът от превръщането на Афганистан в теритотрия на екстремистки организации. Трябва да се следи зорко и дали в тази държава ще бъдат спазени ангажиментите, които са поети, по отношение правата на човека, категоричен е Николай Младенов.

Новините от днес и със задна дата