четвъртък, 5 август 2021 г.

Страхотната Ивет Горанова осигури четвърти медал за България от Олимпиадата

  

Младата Ивет Горанова осигури четвърти олимпийски медал за България от игрите в Токио.

Състезателката по карате спечели група "А" на категория до 55 килограма с три победи от три мача, което ѝ осигури място на полуфиналите и минимум бронзов олимпийски медал.

По-късно днес, около 14:20 часа българско време, тя ще се бори за място на финала, но дори и да не успее да го намери, ще вземе бронзов медал. 

Това ще е четвърто отличие за България след среброто на Антоанета Кръстева в стрелбата, бронза на Тайбе Юсеин в борбата и финала на Стойка Кръстева в бокса, където тя има сигурен медал.

Постижението за българката е изключително. Това е олимпийски дебют на спорта карате, а тя е най-младата участничка със своите 21 години и логично никой не я слагаше сред фаворитите за отличие.

Българката обаче започна страхотно и в първия си мач спечели с 5:2 срещу трикратната шампионка на Азия - Уен Цу-Юн от Китайско Тайпе.

Срещата бе равностойна и секунди преди края аванса на Горанова бе само 3:2, но вместо да се отбранява, родната представителка довърши противничката си с чудесна контраатака.

Минути по-късно тя излезе срещу най-опитната и най-успешна участничка в този спорт - Серап Йозчелик от Турция. Във визитката си тя има 7 евроепйски титли, както и общо 17 медала от шампионати на Стария континент. Освен това има и световна титла.

В този мач Ивет отново бе невероятна, като с 5:1 успя по категоричен начин да направи решителна крачка към полуиналите с втората си победа в групата.

Тя затвърди доминацията си и в третия мач в групата, който спечели с 5:2 срещу Сара Бахманяр от Иран.

"Не е време за приказки, не сме си свършили раготата докрай.

Имам сили за колко искате срещи, играла съм повече, а и тук мотивация е друга, така че няма проблем.

Не се притеснявам от никой", заяви тя секунди след края на третия си мач.

Новините от днес и със задна дата