четвъртък, 5 август 2021 г.

ГЕРБ предупреди за риск от фалит на "ВМЗ-Сопот" и "Авионамс" / видео

  

Бившите управляващи от ГЕРБ предупредиха за риск от фалит на две от основните за националната сигурност предприятия - "ВМЗ-Сопот и "Авионамс". Депутатите на Бойко Борисов призоваха премиера Стефан Янев да направи необходимото за отмяна на две от решенията на Министерския съвет от вчера, според които Държавната консолидационна компания трябва да изплати дивидента към хазната.

"ВМЗ-Сопот и "Авионамс" са стратегически за националната сигурност предприятия. Те дават работа на десетки хиляди семейства в Пловдивския район. Държавната консолидационна компания е била освобождавана от заплащането на дивидент. По този начин ДКК е гарантирала финансовата стабилност на ВМЗ-Сопот и "Авионамс". 

С изплащането на дивидент реално парите ще застрашат от фалит ВМС Сопот и "Авионамс". Това е недопустимо! Призоваваме премиерът да отмени това решение!", заяви пловдивската депутатка Дани Каназирева пред медиите в парламента.

Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов пък подчерта, че и двете предприятия изпълняват натовски поръчки.

"Във ВМЗ-Сопот работят около 4 000 работници. ВМЗ и "Авионамс" са предприятия от значение за националната сигурност. В момента се предприемат мерки срещу националната сигурност", категоричен беше Борисов.

Новините от днес и със задна дата