вторник, 10 август 2021 г.

Президентът смята, че кабинетът на ИТН трябва да бъде гласуван, кандидат-премиерът обаче си прави отвод

  

Президентът Румен Радев няма да изтегля проектокабинета на "Има такъв народ", за който издаде указ и го внесе в Народното събрание, след като мандатът му бе връчен изпълнен от партията. 

Това стана ясно от съобщение на президентския прессекретариат във връзка с отправени въпроси на медиите. 

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза, заявиха от "Дондуков" 2 и така дадоха да се разбере, че утре гласуването на проектоправителството в пленарната зала трябва да се състои.

Въпросителните около конституционността на процедурата изникнаха, след като Трифонов по-рано обяви, че изтегля проектокабинета си и не иска той да бъде гласуван. Това се оказа прецедент в парламентарната ни практика и история, а според юристи започнатата процедура няма как да бъде върната отначало. 

За да се премине от първи мандат към изпълнението на следващия, трябва да се завърши процедурата, коментира по-рано Арман Бабикян от ИБГНИ, който напомни, че вносителят е не Слави Трифонов, а президентът. И той, след консултация с юристи, посочи, че парламентарната процедура трябва да бъде довършена.

Междувременно номинираният за министър-председател Пламен Николов обяви, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре. Пред БТА той заяви, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това. 

Това още повече усложни ситуацията и нагази в дебрите на юридическата казуистика - дали би се считал за изпълнен мандат, след като премиерът на проектокабинета му се е оттеглил преди гласуването.

Новините от днес и със задна дата