вторник, 10 август 2021 г.

DW: СЗО предупреждава за нова епидемия

 Словения обяви епидемия от коронавирус - Свят - DarikNews.bg

Както съобщиха от Световната здравна организация, става дума за първи случай на марбургска хеморагична треска в Западна Африка. Силно заразното заболяване е било установено при междувременно починал пациент в южната част на Гвинея.

Първите проучвания на място са били потвърдени от Института "Пастьор" в сенегалската столица Дакар.

Властите издирват контактните лица на починалия, но опитите за овладяване на появилата са зараза са затруднени от водената паралелно борба срещу коронавируса, разказва "Дойче веле".

СЗО предупреждава за нова епидемия

Регионалната директорка на СЗО за Африка Матшидисо Моети каза, че марбургският вирус има потенциала да се "разпространява широко". Затова трябва бързо да бъде спрян. Екип от експерти на СЗО вече е на място, за да окаже подкрепа на националните здравни власти при предприемането на спешни мерки, както и за тестване на населението.  

Съседните на Гвинея държави са предупредени и са в готовност да реагират, засилен е и контролът по границите, за да могат евентуалните случаи да бъдат разпознати бързо.

Марбургският вирус е от същото семейство вируси като причинителя на ебола, който бе довел до епидемия в Гвинея. СЗО я обяви за приключила едва преди два месеца.

Марбургската треска се числи към хеморагичните заболявания, сред които са и жълтата треска, треската денга и ебола. Точно както и при заразата с ебола, пренасяният от прилепи марбургски вирус причинява висока температура и вътрешни кръвоизлизи.  

Той е смятан за силно заразен и се пренася най-вече чрез директен контакт с телесните течности на някой инфектиран, но също така - и чрез повърхности. По данни на СЗО, смъртността е между 24 и 88%. Ваксини срещу това заболяване или медикаменти за лечението му до момента няма.

Вирусът е установен за първи път през лятото на 1967 година в лабораторията на фармацевтична фирма в Марбург, в германската провинция Хесен, откъдето идва и името му. Той попада в Германия чрез заразени маймуни от Уганда.

Новините от днес и със задна дата