понеделник, 16 август 2021 г.

Прокуратурата разследва депутатът Лъчезар Иванов за пране на пари

 

Специализираната прокуратура е образувала разследване във връзка с евентуално извършено престъпление от страна на народен представител с инициали Л.И., каза говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев пред БТА. 

Досъдебното производство е било образувано във връзка с проверка, извършена от КПКОНПИ, постъпила в прокуратурата в средата на юли месец. Наблюдаващият прокурор е преценил че има данни за евентуално извършено престъпление по чл. 253 от НК - пране на пари.

Преди месец "Свободна Европа" съобщи, че ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата проверяват депутата от ГЕРБ Лъзечар Иванов за пране на пари.

Депутатът е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба - 1 600 000 долара. Тогава става обект на интерес от страна на службите, които започват проверка. Така звучи накратко случаят, разказан от "Свободна Европа".

Лъчезар Иванов е народен представител от ГЕРБ за шести пореден път. Политическата му кариера започва още през 2005 г., когато влиза в парламента от НДСВ. През март 2007 г. става независим депутат, който ще подкрепя новосъздаденото тогава сдружение ГЕРБ. Оттогава Иванов неизменно е народен представител от партията на Бойко Борисов и близостта му с бившия премиер е публично известна.

Успоредно с парламентарната си дейност, той не крие, че като лекар от години работи и с американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов.

Актуалният сюжет, свързващ Иванов с компанията на Жабилов-младши, започва с договор за консултантски услуги от 2018 г. В него е записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация на "Свободна Европа" реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.

Два независими един от друг източника потвърждават, че преводите на парите от сделките с акциите на депутата към негова банкова сметка са станали повод за проверка по Закона за мерките срещу изпирането на пари в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Впоследствие агенцията подава информация по случая на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

По думите на Лъчезар Стоянов пред "Свободна Европа", подписвайки консултантския договор с Enzolytics, той е получил възможност да се сдобие с 20 млн. акции на компанията на фиксирана цена от 0.0001 долара за акция, с които обаче не е могъл да търгува веднага на борсата.

"През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш - смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари", твърди  Иванов, допълвайки, че това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година.

Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г. Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, обаче още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

"В мига, в който съм ги получил, веднага съм ги записал, за да нямам проблеми. Вписани са и сега, при входящата [декларация в 46-ото НС], пак ще ги впиша, само че разликата ще бъде в това, че част от акциите са реализирани. Също ще напиша колко ми остават и ще си напиша всичко останало", казва още Иванов с уточнението, че е получил акциите "физически" чак през този януари.

Депутатът твърди, че веднага след това ги е трансформирал в електронни акции, за да сключи договор с посредник, който да оперира с тях на фондовата борса в Ню Йорк. По думите му този процес е преминал през всички задължителни проверки в САЩ и България.

Моментът, в който наетият от него посредник започва да търгува акциите му, съвпада със скок на Enzolytics на нюйоркската борса. По данни в сайта Yahoo!Finance в края на май 2018 г., когато Иванов сключва договора си с американската компания, акциите ѝ се продават по около 0.0050 долара, като месец по-рано са варирали между 0.0180 и 0.0085 долара за акция.

В началото на 2019 г. цената им е около 0.0070 долара, а бързо след това пада до 0.0010, като до края на годината не се вдига над 0.0018 долара. През 2020 г. пада до 0.0002, но през септември същата година започва променлива тенденция на покачване, която достига пик от 0.8290 долара през февруари 2021 г. Това е поскъпване близо 500 пъти.

Иванов обяснява покачването на акциите с напредъка на проектите, по които е ангажиран. Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарат срещу рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предназначен за хора с имунна недостатъчност, е получил лиценз в САЩ и предстои да бъде произвеждан в България.

По повод скока в цената на акциите на компанията през февруари, депутатът отбеляза, че той не е случаен, защото "тука на българска територия всичко, което беше необходимо, аз съм го задвижил, и всъщност тогава бяха подписани няколко договора за това, че тук в България ще се реализира продуктът и затова има промяна и в публичните пазари".

По информация на "Свободна Европа" от източници, запознати с проверката по случая в КПКОНПИ, депутатът не е представил документи, удостоверяващи конкретната му работа за американската компания.

Според инвестиционни посредници е нормална практика големи компании да привличат на работа доказани мениджъри като, освен заплата, им предлагат и акции на фиксирана цена, които да могат да търгуват след няколко години. По думите му обаче изглежда необичайно по този начин да се изплаща хонорар по консултантски договор.

Новините от днес и със задна дата