четвъртък, 19 август 2021 г.

Здравният министър: Основният източник на зараза са масовите събирания

  

В следващите дни почти цялата страна ще влезе в оранжевата зона, а още другата седмица може да се наложат ограничителни мерки. Според докладите на РЗИ-тата основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови.

Затова мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред bTV.

Той допълни, че се предвижда възможност за ваксинирани хора да посещават събития.

"Целим прилагането на мерките да се основава на експертното мнение на хора, а не на партийни или политически решения./Министърът изглежда забравя, че той трябва да подписва заповедите за налаганите мерки, така че няма как да не са ангажирани политически/ Назрява моментът и вероятно в следващите дни цялата страна ще влезе в оранжевата зона. Ключовият въпрос, който следим е броят на заетите болнични легла. Драмата при посрещането на всяка пандемична вълна е дали можем да осигурим достатъчен брой болнични легла за лечение на тези, които се нуждаят.

В момента са заети около 2000 легла. 2500 легла е капацитетът на здравната система да поема болни с COVID, без да засегне друг вид лечение. Говорим за оборудвани легла, които имат персонал, който да обслужва болните. Оттук насетне разкриването на нови легла ще е за сметка на легла, които се използват за лечение на други дейности. Минаваме един психологически праг с достигането на 2500 легла. Тревожи ни не мащабът на заболяемостта, а скоростта, с която расте. Прекалено бързо нараства броят на болните и хоспитализираните. Това е още един знак, че е необходимо да се предприемат допълнителни мерки", посочи Кацаров.

Служебният здравен министър уточни, че управляващите си дават сметка за щетите, които хората, чиято дейност е засегната от ограничителните мерки, могат да понесат.

"В момента, в който се наложат ограничителни мерки, което може да стане още следващата седмица, автоматично да стартират и програмите за подпомагане на хората. Извършили сме необходимото, за да бъдат осигурени необходимите лекарства, предпазни средства, дезинфекциозни материали.", допълни д-р Кацаров.

Той каза, че допълнителните 1000 лева за лекарите за август месец са под въпрос заради висящата актуализация на бюджета.

"Тази актуализация е необходима. Народното събрание трябва да ни позволи да извършим плащания. И тук не става въпрос само за парите на първа линия, а за лекарства, за лечение с антитела, за ремдесивир. Имаме всичко необходимо за посрещане на тази вълна до края на август, може и до средата на септември. Всички мерки са взети, но трябва да бъдат финансирани", допълни здравният министър. 

Министърът забрави да уточни, че Народното събрание в този му вид е създадено от неговия работодател президента Радев, а колегата му Бойко Рашков се похвали, че е положил лични усилия да подреди парламент какъвто им трябва. Та, кой носи отговорност, че медиците няма да си получат парите, когато бяха положени максимални усилия от страна на президента да превърне здравната криза в политическа и социална. Сега ще трябва да си понесете и отговорността за действията си. Отговорност носят и тези, които го последваха. 

Преди няколко месеца подобни мерки, против масови събирания ви отнемаха свободата. Сега кой да ви повярва, д-р Кацаров?

Новините от днес и със задна дата