понеделник, 23 август 2021 г.

Откриха десетки мигранти в ловно стопанство над Ихтиман

  

Откриха десетки мигранти в ловно стопанство над Ихтиман, съобщи Нова. Всички те твърдели, че идват от Афганистан и са избягали заради конфликта в страната.

Акцията по задържането им продължила часове наред. Някои от мъжете отказали да се подчинят на полицейските разпореждания и опитали да избягат.

Мигрантите били открити от шефа на охраната на ловно стопанство в планината над града.

"За пореден път ни беше сервирана поредната порция мигранти. Този път бяха 28. 21 от тях останаха, 7 избягаха и се наложи да ги търсим. Полицаите дойдоха много бързо - един патрул с двама души. Единият от тях остана да пази вече задържаните, а с другия започнахме да търсим останалите", обясни охранителят в ловното стопанство Иван Янкулов.

Ще се повтори ли 2015-а

Междувременно словенският премиер Янез Янша, ротационен председател на ЕС, заяви вчера, че Европейският съюз няма да отвори миграционни коридори за афганистанците и няма да позволи повторение на кризата с мигрантите от 2015 г., предаде агенция МИА, като се позова на словенската СТА.,

"Няма да позволим стратегическата грешка от 2015 година да се повтори. Ние трябва да помогнем само на лицата, които са ни помагали по време на операциите на НАТО, и страните, които охраняват външните граници на ЕС, трябва да ги защитават напълно", написа Янша в Туитър.

От своя страна Турция, откъдето се очаква евентуална нова бежанска вълна към страните от ЕС, обяви, че нейната брегова охрана ще следи за сигурността и за осуетяване на трафик на мигранти през езерото Ван, съобщи "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на турските власти.

Езерото Ван е част от маршрута на влизащите в Турция от Иран мигранти, идващи преди всичко от Афганистан, Пакистан и Бангладеш. Предполага се, че каналджиите превеждат нелегалните мигранти през езерото, за да избегнат засиления полицейски контрол по пътя между окръжните градове Ван и Битлис. 

За да стигнат до Иран и Турция, мигрантите трябва да преминат около 6 хиляди километра. Това са планински, труднопроходими пътища. Отнема им поне месец, обясни журналистът Мохамед Халаф.

Новините от днес и със задна дата