понеделник, 23 август 2021 г.

Бизнесът: Няма да стигаме до крайности и да принуждаваме служителите да се ваксинират

  

"Новата заповед всъщност в действителност не променя особено нещата, реда, по който работихме в момента, в смисъл такъв, че ограничението за 50% съществуваше и досега". Това коментира Радка Василева от Асоциация "Здраве и фитнес" пред БНТ относно последната заповед за противоепидемичните мерки на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

По думите ѝ плюсът в тази разпоредба е, че има алтернатива, понеже не се принуждава персоналът да се ваксинира на всяка цена. 

"Ако това са секторите, които ще бъдат инструмент да се ваксинира това общество, може би ще трябва да получат след това награда, но това ще бъде много трудно", заяви Павлин Петров - заместник-председател на Асоциацията на заведенията.

Според Василева и Петров ограниченията няма да са мотив хората да се ваксинират.

"В нашия сектор аз не знам някой работодател да е принуждавал да бъдат ваксинирани служителите му задължително. Напротив, винаги разговорите са се водили от гледна точка, че лекарите, неговият личен лекар, неговият организъм на самия човек трябва да има картина, за да бъде препоръчана ваксината. Ние нямаме намерение да стигаме до крайности", обясни Петров.

"В никакъв случай не можем да си позволим да изискваме от нашите сътрудници ваксинация, тъй като това е решение, което трябва да бъде осъзнато и взето лично от всеки един човек, с отговорност за собственото му здраве", добави Василева.

По думите на Петров във всяко едно населено място има заведения, на които не се спазват мерките. Ресторантьорите правят всичко възможно да работят на 50% капацитет, но той подчерта, че браншът няма никаква финансова подкрепа в момента.

"Има заведения които спазват мерките, има заведения, които не спазват мерките. Има шофьори, които карат и спазват правилата за движение, има шофьори, които карат и не спазват правилата за движение", заяви той.

Според Радка Василева не е трудно да се спазват мерките във фитнеса, защото помещенията често са огромни и хората могат да тренират на спокойствие, без да влизат в непосредствена близост. Тя подчерта, че фитнесите работят в слабия за тях сезон. Хората биват отблъсквани да тренират, защото при всяко покачване на бройките заразени, фитнесите са сред първите обекти, за които се споменава въвеждане на ограничения.

Заместник-председателят на Асоциацията на заведенията коментира протестите на ресторантьорите, като обясни, че те просто искат да знаят с каква подкрепа ще стартират при всички нови ограничения.

Петров заяви, че представители на бранша са разговаряли с министъра на икономиката, който казва, че пари има, но бюджетът не е актуализиран. Ресторантьорите са в позиция на протестна готовност.

Междувременно д-р Александър Симидчиев коментира, че ваксините не ограничават права, а защитават общността ни.

"Ако продължаваме по този начин, ни очакват още пикове на заразата. Нивото на колективната имунна защита е много ниско и не е в състояние да ни предпази. Ние продължаваме да не прилагаме ефективно мерките срещу разпространението на вируса. Нямаме реална и действаща ваксинационна кампания", заяви в Нова телевизия зам.-председателят на Комисията по здравеопазване към НС.

Той е предложил на депутатите да бъдат отделени специални средства за провеждането на разяснителна кампания относно ваксините.

"Имаме нужда от конкретни, информативни и въздействащи послания спрямо възраженията на хората", обясни Симидчиев.

"Не говорим за хипотези, а за реални данни. Вече две от областите са в червената зона, а други две са много близо до нея. За съжаление, новата вълна ще дойде точно преди началото на учебната година. Ще повторим нещо, което вече знаем, защото действаме по еднакъв начин. Мерките са само на хартия, но не се реализират на практика", добави д-р Симидчиев.

"Когато живеем в общност - трябва да се съобразяваме с някои неща. Ако решим да пием алкохол, ние ограничаваме правата си за каране на автомобил. Това е въпрос на личен избор. Има правила, които защитават общността ни", каза още той.

"Израел вече далеч не е сред първенците по ваксинация. Малта е такава с 93%. Израел е на 8-9 място с около 60% покритие", обясни специалистът.

Новините от днес и със задна дата