На прага на четвъртата вълна на пандемията от коронавирус отново се заговори за ограничителни мерки, които може да доведат до затваряне на различни сектори на икономиката. В тази ситуация едно уеб приложение, разработено от български екип, може значително да ограничи разпространението на заразата и същевременно - да облекчи работата на редица бизнеси, позволявайки им да продължат да функционират.

То се нарича TouchMеnu и е създадено за да дигитализира изцяло процесите по комуникация с клиентите на хотели и заведения.

По този начин то може да премахне физическия контакт между тях и персонала на компаниите, като същевременно им позволи да работят със същото качество на обслужване, спазвайки всички мерки. За хотелите софтуерът може да се окаже от ключово значение и при подготовката за есенно - зимния туристически сезон.

Създадено като cloud - базирано приложение за нуждите на заведенията, през миналата година TouchMenu навлезе и в туристическия бранш, добавяйки редица функционалности за хотелите. Чрез него заведенията предлагат изцяло дигитализирано меню, достъпно на смартфона на клиентите, които могат с няколко клика да си изберат желаните артикули. По този начин се елиминира всякакъв физически контакт и се намалява броят на посещенията на масата от страна на сервитьора. Той идва до нея единствено за да донесе поръчката. Искането на сметката и заплащането също стават по електронен път.

Комуникацията на хотелите с техните гости също се дигитализира почти изцяло, включително поръчката на храна и напитки от стаята, резервирането на маса в ресторанта или на часове за спа или спорт, известяването на персонала за различни проблеми, както и информирането за различни туристически атракции в района. В добавка TouchMenu е много по-екологично, намалява нуждата от разпечатване на менюта и други хартиени материали и предоставя редица нови маркетингови възможности за хотелите и заведенията.

"Също както и през миналата година, на прага на новата вълна технологиите отново могат да помогнат за ограничаване на последствията. Човешките животи, разбира се, са с приоритет, но не е задължително да правим трудния избор между тях и работещата икономика. Ние си поставихме за цел да дигитализираме изцяло контакта между персонала на заведения и хотели, и техните клиенти, което може да ограничи осезаемо разпространението на вируса", споделя Тодор Бобев, създател на TouchMenu.