вторник, 24 август 2021 г.

5 области у нас вече са в червената зона, Делта щамът доминира в цялата страна

  

5 области вече са в червената зона към днешна дата - спрямо критериите в плана за справяне с коронакризата. Това са Велико Търново, Бургас, Търговище, Русе и Пловдив. Други две - София-град и Пловдивска област, са на път да влязат в червена зона по заболеваемост от Covid-19. 

Нито една област в страната не е в зелената зона. Най-много заразени на 100 хиляди души за 14 дни има във Велико Търново.

От Министерство на здравеопзването съобщиха, че главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще посети днес Бургас и Велико Търново - двете области с най-висока към момента заболеваемост, за да се запознае със ситуацията.

На място ще бъде обсъдена създадената организация за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция като по препоръка на главния държавен здравен инспектор могат да бъдат налагани и допълнителни противоепидемични мерки на регионално ниво.

Делта вариантът на вируса вече категорично доминира у нас, показва справката на Центъра по заразни и паразитни болести. 97% от изследваните положителни проби са с индийската мутация. 

В Центъра чрез целогеномно секвениране от ново поколение са били анализирани 262 клинични проби от цялата страна, като 254 от тях са били "Делта", а 6 - на "Алфа" вариант. Останалите два случая са били на други варианти.

Клиничните проби са били взети от пациенти с COVID-19 в периода 2 юли - 8 август 2021 г. и са били изпратени от 49 различни лечебни заведения от 21 области на страната. Най-много проби с "Делта" вариант са били установени в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Пазарджик и Благоевград.

Към 22 август 170 от тези болни са били оставени на домашно лечение, 33 са били хоспитализирани, 44 са били излекувани, а 7 са починали.

"Тревожно е по принцип развитието на пандемията. Натискът е видим, защото вече имаме над 2800 настанени в лечебни заведения, съответно се повишава броят и в интензивните структури", коментира заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов, цитиран от БНР.

Предстои в консултативните центрове в областните и по-малките градове на страната да бъдат осигурени специалисти и медицински сестри. Те ще консултират пациенти с Covid-19.

"Във всички градове, където това е възможно, да започнат да функционират т.нар. Covid зони, медицински центрове или диагностично-консултативни центрове, където да се диагностицират, съответно извършват изследвания, и да се лекуват амбулаторно тези хора", каза Златанов.

Предвижда се линейките в градовете да бъдат разделени на чисти и такива, които ще обслужват пациенти с коронавирус.

Новините от днес и със задна дата