неделя, 15 август 2021 г.

ГЕРБ иска да помогне на останалите политически сили за съставяне на кабинет

 Радомир Чолаков от ГЕРБ: В историята остават онези, които са строили -  България - DarikNews.bg

От интервюто на Слави става ясно, че ИТН ще подкрепи актуализацията на бюджета, но не и съставянето на правителство. Схемата на Слави и Румен Радев ще излезе - бюджетът ще е актуализиран, парламентът разпуснат и отиваме на нови избори. Това заяви в ефира на БНР Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ.

"Обективно ситуацията показва, че без ГЕРБ не може да бъде съставено правителство, даже бих казал отговорно правителство. Интригантската политика, която се провежда от много време насам, прокарва червени линии", заяви депутатът.

Чолаков призна, че го учудва наивността на останалите политически сили, че ИТН иска да прави политики. "Те просто искат да разрушат парламента. ИТН ще подкрепи актуализацията на бюджета, за да има пари за трети избори. Искат да чегъртат всички, не само ГЕРБ и залогът е политическата система", каза той.

"Всички бяха от еуфорията, че ще чегъртат ГЕРБ. Създава се революционна ситуация, за да дойдат едни мародери и да ограбят държавата. Ще бъдем обрани, но ние се хващаме на една и съща въдица", смята той. 

Той разкри, че вниманието се отвлича от важни неща. Чолаков разкри, че министър Стойчо Кацаров е подписал проект за частна болница с 500 легла, с което ще съсипе работата на "Пирогов' и "Александровска" болница.

"Румен Радев прави евтин рекет, искайки да прокара своята актуализация на бюджета. Той иска да се разберем за бюджета, с явното намерение парламентът да бъде разпуснат след това с помощта на ИТН. 

"Не знам дали е казала да обещават на Иванов и да го лъжат, но е факт, че ИТН унищожават политическите партии една по една", каза той.

Чолаков приза, че ГЕРБ е готов да помогне на останалите политически сили за съставяне на кабинет, ако те им подадат ръка.

Анализ на BurgasNovinite.BG

Анализът на политическите послания от ГЕРБ е, че засега само ГЕРБ/СДС са съгласни да има правителство и да не се ходи на нови избори, за да се спестят още 100 милиона и, за да можем да преживеем кризата без излишни сътресения. Съгласни са да подкрепят временното правителство наедно с Рашков в него или което и да е друго. Съгласни са да пренебрегнат партийните си пристрастия и интереси, за да постъпят държавнически. Всички останали обаче искат да се ходи на трети избори и да се въвлечем в още по - дълбока криза. А Слави Трифонов е готов с неговата партия да гласуват бюджета, за да има пари за изборите и след това Румен Радев да закрие парламента. И незнайно защо, Румен Радев отказва да има избори 2 в 1, като знае, че така ще се похарчат два пъти повече пари от държавния бюджет. Още едно доказателство, че тези хора не мислят за държавата си и нейните граждани, а само за удовлетворяване на личните си интереси. Разполагат с парите ни, както им скимне. Освен това, със сигурност ще има и балотаж за избор на президент, както е ставало винаги. Всичко това ще ни излезе прескъпо.

Вчера Хр. Иванов каза, че няма да преговаря за правителство с даден трети мандат на БСП. Днес обаче? "Демократична България" би преговаряла за съставяне на правителство с третия мандат, дори ако той бъде връчен на БСП. Това заяви Христо Иванов в интервю за БНР. Единственият им твърд призив бил да има равноправни професионални преговори, демек техни министри. Ето каква е разликата между ГЕРБ/СДС и ДБ. Първите искат да подкрепят кабинет, за да не бъде въвлечена държавата в по - дълбока криза, като нямат никакви претенции за участие в него, макар да са политическа сила с двама депутати по - малко от първата. Вторите са се загрижили да имат министри и власт, при положение, че са на опашката по брой гласували за тях. И, ако не стане на тяхната, естествено правителство няма да има. На едните условието им е някой да ги потърси за подкрепа, другите настояват да преговарят за министри.

Българите избраха от криза да скочат в супер криза

 

Новините от днес и със задна дата