сряда, 4 август 2021 г.

ИТН поиска подкрепа в НС, ако не, връщат мандата / ВИДЕО

 ИТН поиска подкрепа от парламентарната трибуна - Chernomore

"Има такъв народ" поиска подкрепа в парламента за проектокабинета въз основа на постигнатото в отделните сфери съгласие с партиите, с които преговарят.

От парламентарната трибуна зам.-председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Филип Станев изброи политиките в отделните сфери, по които преговарящите са постигнали съгласие. Партията преговаря с "БСП за България", "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!".

"В случай, че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме да подкрепите така предложения от нас състав на Министерския съвет", каза Станев. Той подчерта, че те са последователен проект, който цели "изчегъртване" на корупционния модел на управление през последните 12 години.

В кулоарите на парламента преди началото на заседанието председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че ще върнат мандата на президента Румен Радев до петък, ако предложеното от тях правителство не получи подкрепа.

"След свикването на НС на 21 юли 2021 ПП "Има такъв народ" предприе всички необходими и прозрачни действия по представяне на своите приоритетите", каза още Станев.

По думите му след проведените срещи може да се каже, че в редица сектори е постигнато съгласие и сходство. Филип Станев отчете, че пълно съгласие между "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП има в секторите "Правосъдие", "Икономика", "Здравеопазване", "Социална политика", "Образование", "Земеделие" и други.

"Сектор "Правосъдие" - премахване на специализираните съдилища и прокуратура, въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор, реална съдебна реформа", изброи Филип Станев.

Той посочи, че в сектор "Икономика" са постигнали съгласие за промяна на Търговския закон, данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия и други.

Филип Станев отчете, че в сектор "Здравеопазване" са се обединили около реформа на модела на здравеопазването чрез поемане на нов Закон за лечебните заведения и Закон за здравното осигуряване, както и спешни мерки за преодоляване на евентуална четвърта вълна на коронавируса.

В социалната сфера е постигнат консенсус за въвеждане на необлагаем минимум, подпомагане на млади семейства, преизчисляване на пенсиите и гарантиране на минимален стандарт на живот, ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд.

"В сектор "Образование" - запазване и доразвиване на институционалния, експертен и проектен потенциал в институциите, които администрират и създават наука, ефективна интеграция на малцинствените общности в образователния процес, учредяване на стипендии за студенти от малцинствата, строеж на детски градини, където е необходимо, прецизиране на текстове в Закона за висшето образование с оглед намаляване на броя на висшите учебни заведения у нас", поясни Станев.

"В сектор "Земеделие" - създаване на условия за развитие на семейно земеделие с цел формиране и запазване на средна класа на земеделски производители, реформиране на поземлените отношения с цел забавяна не концентрацията на производствен ресурс", изброи Станев.

"И за финал - вследствие на проведените срещи и заявените от вас заявени от вас твърди позиции за секторни политики, моля да приемете гореизброените съвместно одобрени приоритети за основа като работа на представляваната от мен парламентарна група, а така и от страна на предложения от нас състав на Министерски съвет. Неведнъж сме излагали пред вас, че ПП "Има такъв народ" е последователен проект, който цели изчегъртване на корупционния модел на управление през последните 12 години. В случай, че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме от вас да подкрепите така предложения от нас състав на Министерски съвет", заяви Филип Станев.

Новините от днес и със задна дата