вторник, 31 август 2021 г.

Две нови заповеди на здравния министър за противоепидемичните мерки

 

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров издаде две нови заповеди, според които се удължава срокът на действие на противоепидемичните мерки. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Извънредната епидемична обстановка също се удължава до края на ноември. 

Първата заповед се отнася за мерките, които ограничават посещението в заведенията до 50% капацитет, а там, където има ваксинирани, преболедували или представени отрицателни PCR тестове, могат да работят на 100 процента - те ще бъдат в сила до 10 септември. 

В другата заповед, която ще бъде в сила до 30 ноември, Кацаров нарежда да се прави редовна дезинфекция в работните помещения, да се осигуряват маски за служителите, ако няма възможност за минимум 1,5 м физическа дистанция. 

Ако има лица с прояви на остри респираторни болести те да не бъдат допускани в работните помещения. Служебният министър още изисква да се прави инструктаж за дезинфекция на ръцете, както и при възможност да се организира дистанционна работа.

Продължават мерките за дезинфектанти в обектите, както и носенето на маски на обществени места, като изключения правят заведения за консумация на храна и напитки.

Заповедта влиза в сила от утре - 1 септември.

Вижте заповедите:

Заповед № РД-01-745/31.08.2021 г.

Заповед № РД-01-743/31.08.2021 г.

Новините от днес и със задна дата