вторник, 10 август 2021 г.

Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде избиран за премиер от ИТН, придвижват процедурата към втория мандат

 

Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде избиран за премиер от ИТН, съобщава "Труд". Документът за това вече е депозиран в деловодството на НС, предстои да бъде внесен и в президентството.

Това означава, че в зала Николов няма да бъде подложен на гласуване, а президентът ще представи първия мандат като неизпълнен и ще придвижи процедурата по втория мандат. Николов заяви, цитиран от БТА, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това.

Малко по-рано във връзка с отправени от медии въпроси към президентската институция, прессекретариатът на държавния глава разпространява следната позиция:

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза.

По-рано лидерът на "Има такъв народ" И(ИТН) Слави Трифонов даде извънредно изявление във връзка с политическата обстановка у нас. В него той обяви, че няма да предложи проектокабинет за гласуване в НС и, че отиваме на избори.


Изявлението му идва като реакция, на решението на "Демократична България" (ДБ) да не подкрепят проектокабинета на Трифонов. Същото направиха и от БСП, но поставиха едно неизпълнимо условие.

Председателят на Народното събрание Ива Митева разясни какво следва от подадения отвод като кандидат-премиер от страна на Пламен Николов. 

"По отношение на кандидата за премиер, там е ясно - когато нямате премиер и нямате кого да гласувате, няма какво да гласувате. Ако кандидатът се оттегли или нещо му се случи, не дай си Боже, и не бъде избран, приключвате до тук процедурата, така че няма какво да подлагаме. Утре такава точка в дневния ред няма да има", коментира Митева по БНР.

Тя допълни още, че ще докладва утре сутринта на председателски съвет за подаденото заявление от Пламен Николов, което беше внесено в деловодството на НС малко след 16.00 часа.

"То е подадено и при президента", потвърди още парламентарната председателка.

От президентството пък по-рано следобед заявиха, че парламентарната процедура е вече във финалната си фаза и трябва да бъде довършена. 

От БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" пък коментираха, че вносител на проектокабинета е президентът, а не ИТН, след като Слави Трифонов обяви, че кабинетът му няма да бъде гласуван. 

Изход от юридическия казус бе намерен с волеизявлението на Пламен Николов, който с депозирането на отказ от съгласие да бъде издиган и избиран за министър-председател автоматично сваля от дневния ред необходимостта от гласуване на кабинет. По простата причина, че съставът и структурата му се предлагат от премиера, а такъв няма да има.

Новините от днес и със задна дата