вторник, 10 август 2021 г.

Христо Иванов: С ИТН само трябваше да седнем и да се разберем за третия мандат

 Христо Иванов посочи 3-те най-важни приоритета пред ДБ в 46-ото НС - Bgonair

"Не мога да се отърва от усещането, че планът беше друг - да докараме нещата до тези избори". Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира в "Лице в лице" по bTV поведението на ИТН по време на преговорите за подкрепа на тяхното правителство.

"Не мога да ви кажа какво ще се случи утре (11 август) в пленарна зала. Намираме се в едно поле, което Конституцията не е предвидила - политическа сила, явила се на избори, но няма капацитета на управлява, сблъсква се с реалността, че не можеш да изобретиш демокрацията и парламентаризма. Това е зрелищен разпад. Тези хора бъркат това, че са антисистемни с това, че са изобщо против институциите и нормалната политическа логика на парламентаризма. Чакаме да видим какво са подготвили сценаристите утре, но време е да кажем "Баста!", каза Иванов по повод изявлението на Слави Трифонов, че оттегля проектокабинета на Пламен Николов.

Не дължа нищо на Трифонов, за да ме нарича предател, смята Иванов. По думите му решението на партиите в обединението "Демократична България" да не подкрепят кабинета на Пламен Николов е било взето и преценено много внимателно с мисъл за обещанията, дадени към техните избиратели, че ще застанат само зад кабинет на промяната.

По неговите думи "от самото начало казахме, че ние няма да подкрепим плаващи мнозинства, това е мътна вода, в която ДПС и корупционерите около Борисов ловят риба". В нормалния свят "коалиция е споразумение за споделяне на отговорности, а не на порции".

Според него лицата в представения от ИТН проектокабинет приличат на "бушони и подставени лица", а разговорите с партията на Слави Трифонов определи като "подигравка".

Иванов е категоричен, че не искал "парцелиране" на бъдещия кабинет и не е предлагал министри: "Дори да искат наши представители, нямаше да ги качим на тази лодка" при наличието на такава "нелогичност и безотговорност"

"Накрая отказваш да носиш отговорност, че тази страна има нужда от управление. Защото ние само трябваше да седнем и да се разберем за третия мандат - имаме гласовете, имаме достатъчно време, просто трябваше да седнем и да се разберем. Не да тропаш като тийнейджър - като не става мойто, ще строша всичко. Съжалявам, колегите от ИТН станаха вече политици, не са свободни артисти. Представлявате стотици хиляди хора, а страната има нужда от управление. Време е за институционална отговорност", каза Иванов.

Новините от днес и със задна дата