понеделник, 2 август 2021 г.

Бургас почете Ваня Костова с аплодисменти към небето

   

                                         Снимка: БТА

Концерт в памет на певицата Ваня Костова събра в Бургас нейни почитатели, приятели и колеги. Спектакълът се проведе в Летния театър. Там Стефан Диомов, любими български изпълнители и публиката със сълзи в очите и бурни аплодисменти отдадоха почит в памет на непрежалимата Ваня Костова, предаде БТА.

Обичаната от няколко поколения певица почина на 6 май на 64-годишна възраст.

Концертът бе в две части. Първата част от музикалното събитие бе по автобиографичната книга на Стефан Диомов - "Белите и черни клавиши на моя живот". Програмата започна под съпровода на Разградската филхармония с диригент Левон Манукян, в която прозвучаха едни от най-хубавите песни на композитора Стефан Диомов. В спектакъла участваха група "Тоника", Тони Димитрова, "Тоника СВ", "Фамилия Тоника", Георги Милтиядов, "5-те сезона", Дани Огнянов, "Фортисимо", Вокална група "Изгревче", Стефка Емилова и др.

"Реших да сложа завършек на моите писания, когато ме застигна трагичната вест за Ваня. Вчера по време на 38-то издание на Националния песенен конкурс "Бургас и морето" Ваня Костова беше почетена по един много достоен начин - ставане на крака и мълчание. Тази вечер ще направим друго - ще станем на крака и ще отправим нашите аплодисменти към небето. Тя ще ни чуе", призова публиката в препълнения Летен театър Стефан Диомов.

Втората част от концерт-спектакъла бе изцяло посветена на Ваня Костова, по време на която много млади изпълнители пяха нейни песни. Един от изпълнителите на концерта бе синът на Ваня Костова, Боян Михайлов. На сцената излезе и внучката на Ваня Костова - Ванеса, която пя с внука на Стефан Диомов - Божидар. Божидар и Ванеса изпълниха "Тази нощ само наша тя е".

Финал на музикалното събитие сложи песента "За старата любов" в дует на Ваня Костова и сина й Боян, излъчена на запис. Видеото на песента бе прожектирано на огромна видеостена. В същото време на сцената излязоха всички участници в спектакъла. Изправена на крака публиката извика два пъти на бис изпълнителите в концерта, който продължи два часа.

Маестро Диомов казва, че талантът на Ваня избуява с "Тоника СВ", където изпява "Звезда", "Старата любов", "Рождество" и др.

 

Родена е на 18 април 1957 г. в Димитровград. Ваня Костова завършва езикова гимназия в Бургас, където родителите ѝ се установяват в края на 60-те години на двадесети век. Завършва Българската държавна консерватория в класа на доцент Георги Кордов. През 1980 година Ваня Костова заедно с Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов започва да пее в новосформираната вокална група "Тоника СВ". Така през 1981 г. изпява първата си песен като професионална певица заедно с "Тоника СВ" - "Приятели" по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели ТВ конкурса "Мелодия на годината '81".

Костова се превръща в солистка на състава и песни от този период като "Приятели", "Аз и моето момиче", "Като сън", "Конче мое", "Къде си", "Вместо сбогом", "Ако те има" допринасят силно за нейната лична популярност. Наричат я ангелогласната певица.

През пролетта на 1986 г. Ваня Костова записва последната си песен с "Тоника СВ" - "Очакване за пролет". През юли 1986 г., след вътрешни разногласия, Ваня Костова и Стефан Диомов напускат "Тоника СВ" и постъпват в ансамбъл "Магистрали" към Войските на Министерството на транспорта.

Новините от днес и със задна дата