сряда, 11 август 2021 г.

Важно за шофьорите: Неочаквани промени с талона и шофьорската книжка

 

Развод на контролния талон и шофьорската книжка предвиждат промени в Закона за движение по пътищата. Те са внесени за гласуване в деловодството на парламента от Мария Капон и депутати от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ на 27 юли, пише "Монитор"

По сега действащия закон талоните са неразделна част от книжките и потвърждават тяхната валидност, поради което трябва задължително да се носят. Идеята е информацията за контролните точки на шофьорите да се пази в регистър на МВР, а хартиеният син или оранжев (златен) талон да бъдат премахнати.

Ненужен

„Синият талон нищо не означава, той е една социалистическа измислица, която я няма никъде по света и няма абсолютно никаква функция“, коментира авторът на идеята от преди много години Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.


По думите му, талонът е измислен по Татово време, когато не е имало информационни системи, за да могат катаджиите да разберат при проверка на водач на пътя дали има някакви нарушения. Сега това е напълно излишно, защото при въвеждане на ЕГН на водача в таблета, пътният полицай вижда цялото му досие – дали има невръчени фишове и актове, неплатени глоби, колко са контролните му точки, както и всичките му предишни нарушения.

Реално с отпадането на талоните за шофьорите няма да се промени абсолютно нищо освен задължението да ги носят със себе си. В момента глобата, ако не си носиш талона е 10 лв., припомня Тодоров.

Новините от днес и със задна дата