вторник, 17 август 2021 г.

Почина основният заподозрян за убийството на писателя Георги Марков / видео с Пикадили

  

Почина основният заподозрян за убийството на Георги Марков, съобщи австрийската национална информационна агенция АПА.

Италианецът с датски паспорт Франческо Гулино е бил открит мъртъв в жилището си в австрийския град Велс от свой приятел. Лекар е потвърдил смъртта на 75-годишния бивш таен агент.

Полицията съобщи, че няма никакви улики за насилствена смърт.

Гулино, който от 2010 г. се занимавал с търговия с антики във Велс, винаги е твърдял, че няма нищо общо с убийството на българския писател дисидент в Лондон през 1978 г., отбелязва АПА.

Двама генерали от КГБОлег Гордиевски и Олег Калугин признаха преди време публично, че убийството на Георги Марков е подготвено в лабораториите на КГБ в “Лубянка” и е организирано с консултации от техни специалисти на служители от нашенската Държавна сигурност.

За службата за външно разузнаване на Великобритания МИ6, “Пикадили” е единственият официално заподозрян за убийството на големия български писател и дисидент Георги Марков. Агентът на ДС е физическият му убиец, като използваното от него оръжие не е чадър, а миниатюрно устройство, инжектиращо капсулата с отровата рицин – чадърът само го е прикривал. 

Във видеото по-долу е пълният разговор с датския гражданин, италианец и агент “ПИКАДИЛИ” на Държавна сигурност, ФРАНЧЕСКО ГУЛИНО (Francesco Gullino или Giullino, с псевдоним Piccadilly). Разговорът е на немски и английски езици, с български субтитри.

Част от това интервю може да се види във филма “Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър” на германския режисьор Клаус Дексел.

Новините от днес и със задна дата