вторник, 17 август 2021 г.

Прокурорката, разследвала насилието: Отказ да дадат показания спря проверките срещу протестиращи

  

Прокурорката, която е работила по разследването на полицейското насилие пред Министерски съвет по време на протестите миналото лято, отговори на обвиненията на вътрешния министър Бойко Рашков. Днес в парламента той отправи остра критика към нея, като подчерта, че в държавното обвинение са знаели за записите, но са ги укрили.

"Делегираният прокурор на Европейската прокуратура е поел случая и е решил веднага и бързо – да прекрати преписката. Тоест, те не са имали образувано досъдебно производство, Трифонова се казва“, каза Рашков пред депутатите.

Самата Вероника Трифонова коментира в предаването "Лице в лице“ по bTV , че има образувано досъдебно производство, а изнесената от служебния министър информация не е коректна. Тя подчерта, че на кадрите, които е гледала, се виждало насилие само спрямо един протестиращ.

"Като прокурор в районна прокуратура аз съм наблюдавала една проверка, която първоначално се е водила от СДВР. Аз съм иззела проверката от СДВР и съм я възложила на "Вътрешна сигурност". Смятам, че така е правилно, а не СДВР да проверяват собствените си служители“, каза тя.

Трифонова обясни, че спрямо едно от пострадалите лица е образувано досъдебно производство за лека телесна повреда, като категорично отрече това да се е случило наскоро. Тя обясни, че е постановила да се разпитат свидетели и да се извършат експертизи, които да докажат кой е евентуалният извършител.

„За две от другите лица е постановен отказ, защото явявайки се в Дирекция "Вътрешна сигурност", те собственоръчно са отказали да дадат сведения за случилото се. Аз лично им се обадих и те отново не се явиха“, уточни Трифонова, но не назова имената на пострадалите.

Тя допълни, че след прекратяването на проверката по тези два случая, тя е изпратила на лицата прокурорски акт, с който могат да защитят правата си и им е посочила по какъв ред е направила това. Такава жалба обаче не постъпила, докато тя била в Районна прокуратура.

На въпрос гледала ли е записите, Трифонова отговори:

"Не мога да съм категорична, че съм гледала същите кадри. Гледала съм сходни кадри преди повече от осем месеца. И точно заради тях съм преценила, че има данни за извършено престъпление - лека телесна повреда, спрямо едно от лицата, за които е трябвало аз да се произнеса. Има образувано досъдебно производство, възложила съм на следствието да се изготвят видеот-технически и лицево-идентификационни експертизи, да се разпитат всички задържани. Но за тези лица, които не пожелаха да дойдат и да кажат какво се е случило, на кадрите, които аз съм гледала, нямаше заснети удари спрямо тях и полицейско насилие“.

Прокурорката допълни, че нейни колеги са водили също разследвания за превишаване на служебни правомощия от униформени по време на антиправителствените протести, но няма информация за развитието им.

Относно сниманото от униформен разголено от влаченето момиче, Трифонова заяви, че това е унизителен акт.

"Това е унизително отношение, но в случая би трябвало да се преследва като обида", уточни тя.

Трифонова не пожела да коментира информацията, че един от наказаните полицаи е нает в Бюрото за защита на свидетели към държавното обвинение.

По-късно от Софийска районна прокуратура публикуваха официална нейна позиция, в която се казва същото. Уточнява се само, че е образувала досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда на едно от трите лица, които се виждат на записа, на 13 ноември миналата година. Тя е възложила разследването на Следствения отдел при СГП, което продължава и към настоящия момент.

От прокуратурата наричат изявленията на "внушения" и остро им се противопоставят. Посочва се, че Вероника Трифонова е избрана за европейски делегиран прокурор след успешно издържана конкурсна процедура пред Висшия съдебен съвет, последвана от одобрение и от Колежа на европейските прокурори, се подчертава още в съобщението.

Адвокат Хаджигенов, който е депутат и адвокат на пострадалите, днес заяви, че той ги е накарал да не дават показания.

Новините от днес и със задна дата