понеделник, 16 август 2021 г.

Ново разкритие за полицай, участвал в насилието пред Министерския съвет

  

Бившият служител на Столичната полиция Андон Андонов е сред четиримата обвиняеми по делото за насилието над протестиращи в нощта на 10 юли миналата година, съобщава БЛИЦ. 

Миналата есен Андонов се е възползвал от възможността да бъде преназначен и от СДВР преминава на работа в съдебната система, като става част от Бюрото по защита на свидетели, което е към главния прокурор.

Към онзи момент Андонов не е обект на наказателно преследване заради участието си в полицейско насилие над протестиращи. По-късно обаче Андонов е отстранен от длъжност, защото се оказва един от четиримата, които прокуратурата обвинява за насилието, документирано и със записи от охранителни камери на НСО.

Според източници от МВР, макар да няма аргументи за това, преназначаването на Андонов в Бюрото по защита, щяло да се ползва от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за негова поредна атака срещу обвинител №1 Иван Гешев. Подобни преназначавания в силовите структури се извършват често, а в случая това е станало и без прякото участие на главния прокурор, който няма отношение към кадровия състав на Бюрото по защита.

Прокуратурата обяви, че е образувала общо 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. Двадесет и четири /24/ броя от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 4 лица.

Новините от днес и със задна дата