понеделник, 16 август 2021 г.

ГЕРБ: Крил Петков да напусне незабавно правителството, неговите актове могат да бъдат обявени за нищожни / ВИДЕО

  

Депутатите от ГЕРБ/СДС внесоха питане в Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

Става дума за частична противоконституционност при назначаване на правителството, свързана с назначението на министър Кирил Петков, уточни веднага след внасянето в съда заместник-председателят на партията Даниел Митов, придружаван от юристите и депутати на ГЕРБ Анна Александрова и Радослав Чолаков.

Има много въпроси - валидно ли е още това гражданство и било ли е в момента на назначаването му валидно, добави Митов.

Той е категоричен, че Кирил Петков незабавно трябва да напусне правителството.

"Ние искаме незабавното отстраняване на министър Петков, именно защото е ясно, че неговите актове, както досега, така и оттук-нататък могат да бъдат обявени за нищожни. Имам и други въпроси - президентът Радев знаел ли е, че той има двойно гражданство, добави Митов.

В края на миналата седмица от МВнР изпратиха запитване до Отава дали Кирил Петков има канадско гражданство, като отбелязаха, че няма срок за отговор.

"Няма значение какъв отговор ще получи Външно министерство в случая, защото ние сме наясно, че процедурата подадена и заверена от нотариус молба, не може да послужи за причина, има много такива прецеденти", коментира Митов. 

"С една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство - да си попълни една молба, да си я завери при нотариус, това не се прави така", каза още Митов, като допълни, че трябва правителствен акт.

"Най-вероятно г-н Петков все още е канадски гражданин", категорични са от ГЕРБ.

"Смятаме, че имаме правно основание да смятаме, че е налице нарушение на Конституцията. Смятаме, че министър Петков следва да носи отговорност пред българските граждани за това има ли двойно гражданство", добави и Анна Александрова.

 "Хората, които ни проглушиха ушите за това как държавата трябва да бъде подредена в името на върховенството, в момента потъпкват законите и Конституцията, добави заместникът на Бойко Борисов.

 " Съжаляваме, но това е логиката", каза и Чолаков по повод настояването на партията Петков да напусне служебния кабинет. "Когато искаш да посветиш усилията си за реформиране на една страна, трябва да си неин лоялен гражданин", обърна внимание той.

От ГЕРБ припомниха, че вече е имало подобни казуси в политиката на хора с двойно гражданство и като част от примерите за това са Жорж Ганчев и Георги Пирински. В Конституцията ясно се посочва, че назначените за министри трябва да отговорят на същите условия, на каквито и депутатите, припомниха от партията.

Казусът с гражданството на Кирил Петков доби публичност миналия петък, след като депутатът от "Има такъв народ" Димитър Гърдев отправи питане до външния министър Светлан Стоев. Самият Кирил Петков пък каза на свой ред, че преди да стане министър е заявил отказ от канадското си гражданство. 

По повод кадрите с бруталното полицейско насилие по време на протестите миналото лято, от ГЕРБ напомниха, че съставомерните деяния са лична отговорност и затова бившите министри не могат да носят отговорност. Те продължават да смятат, че скандалното видео е извадено в този момент за отклоняване на вниманието.

Новините от днес и със задна дата