неделя, 29 август 2021 г.

Доц. Кунчев: 97% от починалите за седмица от Covid-19 у нас не са ваксинирани

  

Забелязва се плато при първите области, които вдигнаха значително заболеваемостта – като Бургас, Търговище и Велико Търново, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му там няма продължаващо нарастване на случаите, което е радостно, но е твърде рано да се правят заключения дали по тези места е достигната максималната точка и ще започне спад на случаите.

Важно е дали първите ще продължат да растат или ще има обратен ход, защото оттам можем да правим изводи за продължителността на вълната, посочи още Кунчев.

Крайната, тъмночервена фаза, която изисква едва ли не тотален локдаун, е при над 500 на 100 хиляди, припомни главният държавен здравен инспектор и добави, че средно за страната на 14-дневна база заболеваемостта е все още значително по-ниска.

Доц. Кунчев предупреди, че в момента има около 3500 души с COVID-19 в болниците, до 7-8000 души системата може да поеме и да помогне на всички нуждаещи се.

Няма изненада - знаем какво се случва, какви са основните рискове и проблеми, но това няма да направи по-лесен сблъсъка с четвъртата вълна, отбеляза доц. Кунчев. По думите му, както и при първите вълни, нямаме проблем със сгради, легла и техника. Основният проблем е осигуряването на медицински персонал, а това е ключовото.

„От тази гледна точка е много важно хората да бъдат достатъчно мотивирани, за да можем да преживеем и това напрежение. Скептицизмът на обществото е необясним. Мен лично направо започва да ме плаши. А цифрите говорят ясно: в периода от 22 до 28 август има 231 починали от коронавирусна инфекция, от тях 221 или 97% са неваксинирани"“, коментира главният държавен здравен инспектор.

По думите му нито факти, нито цифри, нито наука вършат някаква работа - българите отказват в момента да спазват дори елементарни мерки - да не се събират много хора накуп и да носят маски в затворени пространства.  Имаме две мощни оръжия – едното е дефинитивно: ваксинацията, другото са мерките, но хората са уморени и масово не спазват дори елементарни указания, обясни Ангел Кунчев.

Той призна, че очевидно има много политика във вземането на решенията, особено в бурната политическа ситуация у нас, в която всяко събитие, особено пандемията, се натоварва с популизъм. Кунчев посочи още, че всичко се политизира и се създава „нетърпима ситуация“. Трябва да имаме търпението поне около месец да отложим всичко възможно, за да не създаваме допълнителни предпоставки за разпространение на вируса, смята доц. Кунчев.

Голяма част от икономическите компенсации, които държавата започва да изплаща, влизат в сила, когато мерките са национални, припомни той.

Според Кунчев изобщо няма спор за това колко е важно децата да са в училище. По думите му няколкото варианта на МОН за протичане на учебната година са максимално точни и „в зависимост от ситуацията ще дадат максимална сигурност на всички, посещаващи училище“.

Новините от днес и със задна дата